Могилів-Подільська місцева прокуратура інформує:

Про стан роботи з вирішення звернень і запитів, прийому громадян та забезпечення доступу до публічної інформації за 2018 рік у Могилів-Подільській місцевій прокуратурі
На виконання пунктів 1.4 та 2.7 наказу Генерального прокурора України від 30.12.2015 № 430 «Про організацію діяльності органів прокуратури з особистого прийому, розгляду звернень та забезпечення доступу до публічної інформації» та завдання прокуратури Вінницької області проаналізовано стан роботи з вирішення звернень і запитів, прийом) громадян та забезпечення доступу до публічної інформації у 201 8 році.
З метою реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України та Законом України «Про звернення громадян» права на звернення в Могилів-Подільській місцевій прокуратурі, відповідно до затвердженого керівником місцевої прокуратури графіка, який розміщено на видному місці у фойє прокуратури (у кожній адмінбудівлі), працівниками місцевої прокуратури здійснюється особистий прийом громадян у приміщенні місцевої прокуратури. Крім того, щоквартально, керівником місцевої прокуратури затверджується графік згідно якого керівники та прокурори місцевої прокуратури здійснюють особистий прийом громадян за місцем їх праці та проживання  (зазвичай до віддалених від прокуратури населених пунктів).
З метою поліпшення стану розгляду звернень та запитів у місцевій прокуратурі упродовж 2018 року керівником та заступниками керівника, місцевої прокуратури проведено 12 оперативних нарад в ході яких обговорено недоліки при розгляді звернень та запитів.
Повідомляю, що в порядку кримінального процесуального законодавства дії прокурорів протягом 2018 року оскаржувались І раз. Так. Могилів-Подільським міськрайонним судом слухалась скарга на дії керівника Могилів-Подільської місцевої прокуратури щодо невнесення відомостей в ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення. Згідно ухвали слідчого судді в задоволенні скарги на бездіяльність керівника Могилів-Подільської місцевої прокуратури відмовлено.
В порядку адміністративного судочинства рішення, дії, бездіяльність прокурорів за наслідками розгляду звернень та запитів, результати їх розгляду не оскаржувались.
На спільних навчаннях працівників Могилів-Подільської місцевої прокуратури інформаційні листи, листи-зауваження, які надійшли з прокуратури вищого рівня опрацьовувались на 5 заняттях у 2018 році.
Стан організації роботи зі зверненнями та запитами, роз'яснення законодавства з цих питань висвітлювався у поточному році в засобах масової інформації 10 разів, з яких надіслано 6 інформацій в органи влади, 2 виступи опубліковано в друкованих ЗМІ та 2 виступи на радіо. Також протягом 2018 року один раз висвітлювалась публікація прокуратури шодо розгляду запитів на інформацію. Місцевою прокуратурою систематично в місцевих друкованих ЗМІ та радіо публікується інформація щодо дат та місця особистого прийому громадян керівництвом місцевої прокуратури га керівництвом прокуратури області.
До Могилів-Подільської місцевої прокуратури протягом 2018 року надійшло 521 звернення, що на 40 менше, ніж у 2017 році. З вказаних 621 звернення 40 надійшло від юридичних осіб (в т. ч 1 дублікат), інші - від фізичних осіб. Спостерігається зменшення числа задоволених звернень, якщо у 2017 році їх було 8 то у 2018 - 7.
Більшість задоволених звернень, а саме 4 - з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства. Зокрема, 20.07.2018 задоволено звернення, прийняте на телефон «гарячої лінії», Перепелиці В.В. та начальнику ДУ «Могилів-Подільська виправна колонія №114» внесено вказівку про усунення порушень вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо поновлення порушених прав засудженого, скасування безпідставно накладених стягнень та заохочення заявника. Також, 29.12.2018 задоволено звернення Онисько С.В. та місцевою прокуратурою начальником  колонії внесено вказівку про направлення матеріалів до суду про умовно-дострокове звільнення засудженого Гатченка С.В.
Також, місцевою прокуратурою задоволено 3 звернення з питань представництва інтересів держави в суді. Зокрема. 16.11.2018 року задоволено звернення начальника управління правці та соціального захисту населення  Мурованокуриловецької районної державної адміністрації щодо вжиття заходів представницького характеру в інтересах держави та місцевою прокуратурою заявлено позов до Притуляка М.М. про стягнення виплаченої тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання невідоме на суму 7,7 тис. грн. Також, за зверненнями Рівненського,  Роздолівського та Немерченського сільських голів упродовж 2018 року Могилів-Подільською місцевою прокуратурою було підготовлено скеровано до Мурованокуриловецького районного суд) 3 заяви про визнання спадщини відумерлою після смерті громадян на загальну суму 172,1 тис грн., які за наслідками судового розгляду були задоволені судом у повному обсязі. На виконання рішень суду органами місцевого самоврядування у встановленому Законом порядку зазначені земельні ділянки прийнято  у комунальну власність територіальних громад.
У 2018 році задоволених звернень, поданих у рамках здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень не було, проти 2 задоволених звернень у 2017 році.
Як у 2017, так і в 2018 роках місцевою прокуратурою не задовольнялись звернення в інтересах дітей.
Як і у 2017 році, протягом 2018 року до Могилів-Подільської місцевої прокуратури надходили звернення, вирішення яких не належить до компетенції органів прокуратури. Зокрема, протягом 2018 року 222 звернення направлено для вирішення до інших відомств, проти 187 у 20 і 7 році. Так, 22.02.2018 до Могилів-Подільської місцевої прокуратури надійшли звернення Копачинської Н.І. про порушення, на думку заявниці, головою Михайлівської сільської ради Ямпільського району Закону України «Про звернення громадян». Дане звернення Копачинської Н.І. відповідно до вимог ст. ст. 7, 28 ЗУ «Про звернення громадян» 26.02.2018 направлено Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини. Надходження звернень, вирішення яких не належать до компетенції органів прокуратури, пов'язане з незнанням заявниками повноважень органів прокуратури. Переважна більшість звернень, що направлені до інших відомств для вирішення стосуються реалізації громадянами їх житлових, земельних, соціальних прав.
Протягом 2018 року у зв'язку з внесенням відомостей до СРДР з об НКЧ виключено 36 звернень. Після внесення відомостей до СРДР матеріали досудового розслідування скеровані органу досудового розслідування для проведення слідства.
У порівнянні з 2017 роком зменшилась кількість звернень і питань досудового розслідування. Так. якщо у 2017 році їх було 95, то у 2018 - 58. Переважна більшість звернень даної категорії стосуються оскарження дій та бездіяльності слідчих під час проведення досудового розслідування, недотримання розумних строків проведення досудового розслідування. Зменшення кількості звернень даної категорії пов'язане з покрашенням якості проведення досудового розслідування та процесуального керівництва.
Порушень порядку розгляду заяв про вчинення злочинів у 2018 році, зокрема строків вирішення, передбачених ст. 214 КПК України та Інструкцією про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах прокуратури України заяв, повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, затвердженою наказом Генерального прокурора України № 125 від 03.12.2012, не встановлено.
Випадків продовження строків розгляду звернень упродовж 2018 року не було.
Питання отримання, реєстрації звернень, які надійшли особами електронного зв'язку та на телефон «гарячої лінії» визначено наказом керівника місцевої прокуратури № 2 від 26.01.2018.
Упродовж 2018 року до місцевої прокуратури надійшло 15 електронних звернень та 10 звернень на телефон «гарячої лінії». Так,  наприклад, 06.07.2018 на телефон «гарячої лінії» надійшло звернення ІІерепелиці В.В. щодо ненадання заохочення за сумлінну поведінку та ставлення до праці адміністрацією ДУ «Могилів-Подільська виправна колонія № 114» та зняття з роботи, яке місцевою прокуратурою розглянуто та задоволено (внесено вказівку начальнику виправної колонії).
До Могилів-Подільської місцевої прокуратури протягом 2018 року повторні звернення та скарги громадян на відмову в задоволенні раніше поданого звернення не надходили. Випадків задоволення повторних звернень на раніше прийняті місцевою прокуратурою не встановлено.
Місцевою прокуратурою вжито заходів щодо припинення розгляду повторних звернень, якщо викладені в них доводи раніше перевірені у повному обсязі та заявникам надано вичерпну відповідь. Упродовж 2018 року місцевою прокуратурою припинено провадження за 2 зверненнями.
До Могилів-Подільської місцевої прокуратури упродовж 2018 року звернення Героїв України, Радянського Союзу, Соціалістичної праці, осіб з інвалідністю внаслідок війни, неповнолітніх, учасників АТО, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні, жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» не надходили та не вирішувались. Разом з тим, протягом 2018 року до прокуратури надійшло 17 звернень від інваліда Великої Вітчизняної війни.
Щодо забезпечення доступу до публічної інформації в Могилів- Подільській місцевій прокуратурі, повідомляю наступне:
В місцевій прокуратурі визначений конкретний працівник, відповідальний за оприлюднення публічної інформації. Обов’язково інформація оприлюднюється у порядку, визначеною Інструкцією про порядок про порядок забезпечення доступу до публічної інформації в органах прокуратури України, затвердженої наказом Генерального прокурора України від 18.04.2018 № 75.
Інформація, що підлягає оприлюдненню згідно ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» своєчасно розміщується на стенді у фойє Могилів-Подільської місцевої прокуратури. Випадків несвоєчасного оприлюднення інформації не виявлено.
Зразки оформлення запитів на інформацію розміщено на інформаційних стендах в адмінбудівлях Могилів-Подільської місцевої прокуратури.
Облік запитів на інформацію здійснюється в книзі обліку запитів на інформацію, які надійшли до Могилів-Подільської місцевої прокуратури. Порушення порядку ведення обліку запитів на інформацію, в тому числі під час внесення даних до ІАС «ОСОП» не виявлено.
Протягом 2018 року випадків відшкодування запитувачами фактичних витрат на копіювання та друк документів, що містять запитувану інформацію, не було. Дане питання Могилів-Подільською місцевою прокуратурою не ініціювалось у зв'язку з тим, що обсяг наданої на запит інформації не перевищував 10 сторінок.
До місцевої прокуратури уподовж 2018 року надійшло 6 інформаційних запитів, так само як і за аналогічний період 2017 року. Місцевою прокуратурою розглянуто 4 інформаційні запити, а 2 надіслано іншим розпорядникам.
До місцевої прокуратури надійшло 6 інформаційних запитів від фізичних осіб, з яких 1 від представника ЗМІ.
Поштовим зв'язком до прокуратури надійшло 2 запити, ще 3 прийнято на особистому прийомі і 1 запит на інформацію надійшов зі скриньки. Електронною поштою упродовж 2018 року інформаційні залити не надходили.
До Могилів-Подільської місцевої прокуратури протягом 2018 року надійшло 170 звернень з особистого прийому (беї урахування усних звернень), що на 68 % менше ніж у 2017 році (249 звернень). Також упродовж 2018 року місцевою прокуратурою прийнято 336 усних звернення, на які надано усні роз'яснення. Керівником місцевої прокуратури прийнято 33 письмових звернення з особистого прийому, а також 7 усних звернень, на які дано роз'яснення. Переважна більшість звернень стосується реалізації прав громадян у сфері пенсійних, цивільних, житлових, сімейних правовідносин.
З метою, реалізації повноважень, наданих Інструкцією про порядок розгляду звернень і запитів та особистого прийому громадян в органах прокуратури України, затвердженою наказом Генерального прокурора України № 357 від 20.12.2017, керівником місцевої Прокуратури прийнято наказ № 6 від 10.04.2018 «Про організацію особистого прийому громадян за місцем їхньої роботи і проживання та в інших державних установах».
У місцевій прокуратурі щоквартально розробляються графіки особистого прийому керівником, першим заступником, заступником керівника, начальниками відділів та прокурорами місцевої прокуратури за місцем роботи і проживання громадян, в інших установах державної та комунальної власності, з урахуванням стану злочинності на відповідній території місцевої прокуратури, кількості звернень про порушення конституційних прав громадян, інших актуальних питань, що викликати підвищену увагу громадськості та засобів масової інформації.
Загалом протягом 2018 року спостерігається тенденція щодо зменшення кількості отриманих звернень, що пояснюється зміною повноважень органів прокуратури України. Враховуючи зміну повноважень органів прокуратури необхідно надалі висвітлювати інформацію щодо її функцій в засобах масової інформації з метою виключення випадків отримання звернень, вирішення яких не належить до компетенції органів прокуратури.
 
Керівник Могилів-Подільської місцевої прокуратури, старший радник юстиції Є.Кравченко
Всі новини