Проведено круглий стіл з актуальних питань правопросвітницької кампанії «Поїхати з дитиною за кордон - легко!»

Проведено круглий стіл з актуальних питань правопросвітницької кампанії «Поїхати з дитиною за кордон - легко!» з фахівцями Томашпільського РЦ СССДМ та працівниками БВПД.
Начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Томашпільського МЦ Альвіна Пилипчук ознайомила  учасників із законом #ЧужихДітейНеБуває, яким змінено правила тимчасового виїзду дитини за кордон без згоди другого з батьків, а саме: 
 не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця, якщо дитина проживає з одним з батьків, який не перешкоджає другому у побаченнях і спілкуванні з дитиною. У цьому випадку потрібно повідомити другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання; пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини. 
Якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою, можливо виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника. Для цього необхідно отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів у державного чи приватного виконавця за місцем виконання рішення про стягнення аліментів, та на кордоні пред’явити цю довідку.

Для виїзду дитини за кордон, батьки якої сплачують аліменти вчасно, необхідно написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон. Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа – подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. На кордоні потрібно пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.
 
 
 
 
 
Всі новини