Про підвищення енергоефективності у Томашпільському району

Як відомо енергоефективність означає раціональне використання енергетичних ресурсів, досягнення економічно доцільної ефективності використання існуючих паливно-енергетичних ресурсів при дійсному рівні розвитку техніки та технології.
Останніми роками питанню підвищення ефективності та відповідальності використання енергетичних ресурсів в нашій країні приділяється значна увага. Причин для цього багато – це і постійне скорочення існуючих видів невідновлюваного палива (нафта, газ, вугілля), і постійне зростання цін на енергоносії. Енергозбереження та енергоефективність  по установам та організаціях району є стратегічно важливим питанням. Одним із напрямів енергозбереження є теплозбереження особливо  це стосується закладів соціальної інфраструктури. Відомо, що втрати тепла через дах становить – біля 7 %, стіни – біля 42 %, вікна – 16%, вентиляція та вхідні двері – до 30 %, підлога та підвал біля 5 %.
З цією метою в районі вживається комплекс заходів для скорочення споживання та підвищення ефективності енергоресурсів в соціальних закладах району, в доповідь буде акцентовано увагу лише на разючих, та суттєвих моментах в енергозбереженні. Отже:
 
- Заклади освіти
Спільно з управлінням економіки РДА розроблено проект по переведенню на альтернативні види палива котельні Вапнярської ЗОШ №1 та виготовлено ПКД, пройдено експертизу. Проводяться роботи по введенню в експлуатацію котельні Гнатківської ЗОШ.
Проведені роботи по перекриття даху у Височанській ЗОШ. 
Завершено роботу по перекриттю даху у Томашпільському Будинку дитячої творчості.
Замінені 29 вікон на енергозберігаючі металопластикові у Гнатківській ЗОШ, Рожнятівській ЗОШ було замінено 59 вікна, Вербівській ЗОШ було замінено 17 вікон  Липівській ЗОШ було замінено 10 вікон,  у Великорусавській ЗОШ було замінено 7 вікон. 
Проведено заміна 1 твердопаливний котел в Яланецькій ЗОШ та в Стінянській ЗОШ встановлено 1 твердопаливний котел,
Проведено ремонт опалювальної системи  Вапнярківської ЗОШ.Проведенно ремонт газових котлів в Марківській, Кислицькій, Вапнярській ЗОШ№3.
Проведено ремонт твердопаливних котла в Гнатківській ЗОШ.
Проведенно ремонт газових котлів «Рівнотерм96» в Кислицькій та П-Борівській ЗОШ.
 
- Дитячі садочки
У Вилянському дитячому садочку замінено 20 вікон на енергозберігаючі .У Вербівському дитячому садочку замінено 20 вікон та 3 дверей, поміняна підлога, облаштована спортивна кімната.
Пилипи – Борівською сільською радою було здобуто перемогу в 2 конкурсах на кращі проекти.
1. Обласний конкурс «Тепло дітям». Було замінено 15 вікон.
2. ПРООН «Європейського союзу» який передбачав заміну даху.
Комаргородський дитячий садок: капітальний ремонт даху 
Олександрівський дитячий садок – було замінено 2 вікна  
В Липівському дитячому садочку було замінено систему опалення, добудовано котельню, вмонтовано 2 котла на твердому паливі.
 
- Заклади культури
За 9 місяців 2016 року залучено капітальні видатки на  заміну вікон  Томашпільської та Вапнярської дитячої музичної школи  що дало змогу  утеплити  всі класи та коридори. Проведено поточні ремонти у Антонівському, Вербівському, Вилянському, Височанському, Олександрівській, Великорусавському, Гнатківському, Липівському, Марківському, Нетребівському, Паланському, Раківському, Рожнятівському, Калинківському, Стінянському, Вапнярському, Яришівському будинках культури та бібліотеках.
По сільських закладах культури: 
У Липівському СБК проведено заміну вікон та дверей, Яришівському СК –заміна вікон та дверей.
 
- Заклади медицини
 Проведено облаштування теплозахисних властивостей будівлі Вапнярської АЗПСМ (встановлено на 2-му поверсі енергозберігаючі металопластикові вхідні двері), де використано 3,3 тис. позабюджетних та 0,8 тис. грн. бюджетних коштів .
Проведено переведення внутрішньо-будинкового освітлення на економлампи у закладах Центру, що забезпечить жорстке економне споживання електроенергії.
 
- Заклади соціальної сфери
Проведено реконструкцію опалювального пункту у відділенні стаціонарного догляду постійного або тимчасового проживання в с. Комаргород. Реконструкція дасть можливість використовувати альтернативні види палива з метою економії енергетичних ресурсів. Зроблено розширення опалювального пункту та придбано 2 твердопаливних котла: 2 котли було надано спонсорською допомогою підприємством ПСП «Перемога» за сприянням народного депутата України Спориша Івана Дмитровича.
Проведена робота по утеплені всього приміщення: здійснений капітальний ремонт даху, ремонт внутрішніх та зовнішніх стін, частково замінені вікна та двері, закуплені та встановлені енергозберігаючі лампи що значно економить використання електроенергії, відремонтовано колодязь який знаходиться на території стаціонарного відділення, зроблено підведення до приміщення системи опалення і для господарських потреб.
 
Головний спеціаліст сектору
архітектури, містобудування,
розвитку  інфраструктури                                           О.М.Погоріло
та   ЖКГ РДА
 
Всі новини