Податкова інформує:

Як задекларувати спадщину чи подарунок, отримані впродовж 2018 року
Насамперед варто зауважити, що для декларування доходів громадян-спадкоємців або обдаровуваних розподіляють на дві категорії: ті, хто зобов’язані подати річну декларацію та ті, хто має право подати декларацію. До якої з категорій віднести спадкоємця залежить від ступеня його споріднення зі спадкодавцем, а також резидентського статусу. Нагадуємо, що до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення спадкодавця чи дарувальника відносяться: його батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, дід та баба збоку матері і збоку батька, онуки. Отож, якщо у 2018 році ви отримали спадщину або дарунок від фізичної особи-резидента, але, при цьому, не відноситесь до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, Крижопільськеуправління ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує про ваш обов’язок у період деклараційної кампанії, яка триває до 1 травня 2019 року, подати Декларацію про майновий стан і доходи до підрозділів фіскальної служби за місцем вашої податкової адреси (реєстрації). Згідно з чинним законодавством вартість будь-якої спадщини (дарунка) оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором. Якщо ж така спадщина (подарунок) успадковується (отримується) спадкоємцем (обдаровуваним) резидентом від нерезидента або навпаки, то у цьому випадку будь-який об’єкт спадщини (подарунка), що успадковується (отримується), окрім військового збору за ставкою 1,5 відсотка, оподатковується ПДФО за ставкою 18%. Інша справа, коли об’єкти спадщини (дарування) успадковуються (отримуються у дарунок) від членів сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступенів споріднення. Такий дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна оподатковується за нульовою ставкою ПДФО та звільняється і від оподаткування військовим збором. Зверніть увагу, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. Відтак, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу. Вони можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.
 
Іноземний дохід обов’язково відображається у податковій декларації
В Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2018 році. У Крижопільськеуправління ГУДФС у Вінницькій області нагадують, що серед тих, кого у фіскальній службі чекають насамперед – громадяни, котрі отримували будь-які доходи за кордоном. Такі іноземні доходи є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) за ставкою 18% та  військовим збором за ставкою 1,5%. Відтак, платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити нараховані ПДФО та військовий збір з таких доходів. Разом із тим, якщо між Україною та країною, в якій знаходилось джерело виплати, існує міжнародний договір, згода на обов’язковість дотримання якого надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для цього платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, підтверджуючі документи (довідку) про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Вимоги щодо оформлення такого документу визначено статтею 13 Податкового кодексу України.   Додамо, що у випадку відсутності у платника податку підтверджуючих документів, сума податку обраховується із загальної суми отриманих доходів.     
 
Дохід від репетиторських послуг є об’єктом обов’язкового декларування
В Україні до 1 травня 2019 року триватиме деклараційна кампанія. Серед тих, хто має завітати до органів ДФС у обов’язковому порядку – громадяни, котрі  минулоріч надавали послуги з репетиторства, не будучи зареєстровані як фізичні особи-підприємці. До категорії репетиторських послуг відносяться підготовка дітей до школи, до вступу у навчальні заклади або до незалежного тестування, написання рефератів, контрольних, курсових чи дипломних робіт тощо. Отож, якщо упродовж 2018 року у вас були доходи від вищезазначених або подібних послуг, суму винагороди необхідно включити до вашого річного оподатковуваного доходу та задекларувати його через подання до фіскальної служби, за місцем вашого проживання, декларації про майновий стан і доходи. Нагадаємо, що згідно з п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України дохід від надання репетиторських послуг оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Окрім цього з такого доходу справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотка. Отож, у підрозділах фіскальної служби чекають на вас та нагадують про можливість отримання у Центрах обслуговування платників за місцем вашого проживання безкоштовної консультаційної допомоги із порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи.
 
Використання лісових ресурсів подорожчало наполовину
Податковий кодекс України зазнав чергових змін, які набули чинності з 1 січня цього року. Зокрема, Законом України від 23.11.2018 року №2628 – VIII  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни в частині збільшення  з 01.01.2019 року ставок рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів  на 50 відсотків. Законом України від 22.11.2018 року №2621 – VIII  «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» з 01.01.2019 року змінено розподіл зарахування коштів рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів до бюджету, а саме: - до загального фонду державного бюджету – 37 відсотків; - до спеціального фонду державного бюджету – 26 відсотків; - до загального фонду місцевого бюджету – 37 відсотків. Також змінено розподіл зарахування коштів рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення до бюджету, а саме: - до загального фонду державного бюджету – 70 відсотків; - до обласного бюджету – 25 відсотків; - до бюджетів, за місцезнаходженням ділянки надр (сільський, селищний, міст районного або обласного значення, об’єднаних територіальних громад) – 5 відсотків.
 
Начальник
Крижопільського управління
ГУ ДФС  у Вінницькій області  Л. Сузанська
Всі новини