Проведено обстеження умов проживання та виховання дітей в прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу

На сьогоднішній день однією з актуальних проблем суспільства є проблеми розвитку та соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Важливою складовою успішної соціалізації таких дітей є їх адаптація до умов життя в суспільстві. Це можливо  лише тоді, коли дитина виховується в родині. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою  біологічній родини може слугувати інша сім’я.
В районі створені всі форми сімейного влаштування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу (далі  ДБСТ). Станом на сьогоднішній день, в районі створено 6 прийомних сімей, в які влаштовано на виховання та спільне проживання 14 дітей-сиріт дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 12 дітей. 
13 серпня 2019 року відбувся виїзд в прийомні сім’ї  та дитячі будинки сімейного типу, які знаходяться в смт. Вапнярка нашого району. Службою у справах дітей райдержадміністрації та працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було обстежено умови проживання та виховання дітей, позбавлених батьківського піклування в прийомних сім’ях: Яшиної І.М., Бабаляна М.І., в якій виховуються 2 дітей,  Лалак Н.М., в якій на вихованні 2 дітей, Кідіна В.Ю., Кідіної В.М., в якій 3 дітей. Крім цього, обстежено умови проживання  та виховання дітей-вихованців дитячого будинку сімейного типу Столяр Т.А., Полісадова О.В.
Для дітей, які влаштовані в ці сім’ї створені належні умови для їхнього проживання та виховання. В достатній кількості діти забезпечені сезонним одягом, предметами особистої гігієни, іграшками, художньою літературою, належним чином підготовлені до школи. Умови проживання дітей добрі, вони мають окремі кімнати, в яких є спальні місця, місця для приготування уроків, відпочинку. Діти охоче демонстрували свої вишиті картини, інші вироби виготовлені своїми руками, розповідали про оздоровчі заклади, в яких відпочивали.
Окремо слід зазначити, що  в прийомну сім’ю  Кідіна В.Ю., Кідіної В.М., жителів смт. Вапнярка, на виховання та спільне проживання влаштовано 1 дитину, позбавлену батьківського піклування,  відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 25 липня 2019 року № 159 .  Під час візиту до сім’ї також обстежено умови проживання нововлаштованої дитини.  Для дитини, яка влаштована в сім’ю, прийомні батьки придбали сезонний одяг,  засоби особистої гігієни, забезпечила підготовку до школи. Дитині  виділено окреме спальне місце, стіл для приготування уроків, шафа для одягу.  В цій прийомній сім’ї  наявні умови та ресурси для всебічного розвитку, виховання та утримання прийомної дитини.
В ході обстежень, з прийомними батьками та батьками-вихователями проведені бесіди щодо подальшого забезпечення їхніх вихованців житлом, підготовці дітей до нового навчального року, виходу дітей із сімей після досягнення повноліття. 
Фактів порушення прав прийомних дітей та дітей-вихованців не  виявлено.
 
 
 
 
 
Всі новини