Впровадження інституту префекта дасть можливість здійснювати функцію державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування

Про це зазначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій в ефірі проєкту «Час змін» радіокомпанії «Місто над Бугом», що відбувся 31 липня. Під час ефіру було висвітлено низку актуальних питань життєдіяльності регіону.
«Ми на порозі довгоочікуваних та потрібних змін. Обласні та районні ради матимуть можливість створити виконавчі комітети. На місце голови облдержадміністрації обиратиметься дві особи: голова виконавчого комітету, який буде перейматися проблемами розвитку територій регіону, а також інша посадова особа – префект, який здійснюватиме контрольні функції, призупинятиме рішення відповідних рад, якщо вони суперечать законодавству і передаватиме їх до адміністративного суду», – повідомив Валерій Коровій. 
За його словами, інститут представника держави на відповідній території існує в більшості європейських країн. Це проєвропейський механізм стримувань і противаг, який довів свою ефективність. Префекти стануть аналогом посад воєвод у Польщі.
Торкнулися під час радіоефіру також актуальних питань діяльності ОТГ на Вінниччині та майбутнього області в контексті змін адміністративно-територіального устрою держави.
Як зауважив посадовець, від самого початку прийняття Закону України «Про місцеве самоврядування України» існували протиріччя в реалізації його норм. Фінансові ресурси через Бюджетний Кодекс сконцентровувались в центрі. Органи місцевого самоврядування були позбавлені можливості приймати базові рішення щодо розвитку територій. Зараз, у тих  районах, де ОТГ утворено в межах усієї території, відбувається дублювання повноважень органів місцевого самоврядування ОТГ, районних рад та РДА. Такий дуалізм влади на рівні місцевого самоврядування негативно впливає на всі процеси, не дає можливості приймати ефективні управлінські рішення.
«Процес, так званого, добровільного об’єднання громад сьогодні відбувається не через призму економічної доцільності і здорового глузду, а шляхом лобіювання чиїхось інтересів, особливо на сільських територіях,  – підкреслив голова ОДА, – Відповідно до нової редакції Закону України «Про адміністративно-територіальний устрій» буде зафіксовано примусовий перелік нових об’єднаних територіальних громад».
На думку керівника області, бюджетна децентралізація і передача адміністративних повноважень на базовий рівень створили те середовище, в результаті якого ми побачили значні позитивні зміни. Однак, території розвиваються нерівномірно.
«Моя філософія підходу до створення ОТГ така: ці інструменти варто давати тим територіям, які прагнуть робити певні зміни. Об’єднана територіальна громада має бути самодостатньою. За висновками експертів, на теренах Вінницької області теоретично може існувати близько 68 спроможних об’єднаних територіальних громад», – зазначив Валерій Коровій.
«Децентралізація як інструмент розвитку продемонструвала позитивний результат там, де є активні громади. Завершення процесу формування об’єднаних територіальних громад та внесення змін до Конституції України є об’єктивною необхідністю. Це потрібно зробити, аби визначити регіональний поділ «область-район-громада» і, відтак, завершити процес передачі фінансових, адміністративних повноважень, управління земельними ресурсами тощо. Цей процес непростий. Він пов'язаний із формуванням нової бюджетної мережі. Переконаний, що для його повної реалізації обов’язково буде передбачений певний перехідний період. Я підтримую необхідність таких кроків. Україна отримала величезний шанс на успіх, яким зобов’язана скористатися», – наголосив посадовець.
Голова облдержадміністрації зазначив, що сьогодні в області  найпотужніше розвиваються Іллінецька ОТГ, Калинівська ОТГ, Дашівська ОТГ, Глухівецька ОТГ, Тростянецька ОТГ, Тульчинська ОТГ. Тобто, існує чимало позитивних прикладів. Але, на превеликий жаль, є ціла низка територій, які виявилися неспроможними.
Всі новини