Офіційні трудові відносини – джерело майбутньої пенсії

В умовах сьогодення чимало українців свідомо обирають неформальну зайнятість, адже така зайнятість може забезпечити учасника більшими прибутком, автономією, свободою діяльності, гнучкістю робочого графіка.

Сектор неформальної зайнятості має негативний вплив на можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сфері зайнятості, розвитку професійних навичок, освіти та пенсійного забезпечення. Цей сектор несе загрозу економічному розвитку країни, створює середовище недобросовісної конкуренції щодо тих роботодавців, які несуть всю вагу законодавчих зобов’язань щодо соціального забезпечення, захисту та безпеки працівників. Сам же працівник стає соціально незахищеним, втрачає страховий стаж та заробіток для розрахунку соціальних виплат, зокрема, пенсії. А питання страхового стажу сьогодні є дуже актуальним. І з кожним роком набуватиме ще більшого значення. Адже,  з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності не менше 25 років страхового стажу. І щороку цей необхідний мінімум збільшуватиметься на 1 рік, поки в 2028 році не сягне 35 років. У випадку, коли страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком не вистачатиме, вік виходу на пенсію підвищуватиметься. Та якщо зараз кількість років страхового стажу визначає право на пенсію, то на її розмір, в більшій мірі, впливає розмір офіційного заробітку, з якого сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, оскільки при розрахунку такої виплати використовується коефіцієнт заробітної плати (співвідношення «задекларованого» доходу кожної особи та середньої заробітної плати по Україні).

Не варто розраховувати на те, що сьогодні можна отримувати нелегальну оплату своєї праці, або ж частину – офіційну, частину – ні, а протягом періоду, близького до виходу на пенсію, «легалізувати» свій заробіток задля кращої пенсії. Такий варіант особливо не покращить ситуацію з розміром пенсії, адже для її розрахунку враховуватиметься заробіток за увесь період трудової діяльності з липня 2000 року. Наразі Пенсійним фондом України проведено верифікацію даних реєстру застрахованих осіб, де накопичуються і зберігаються дані щодо заробітку і стажу. За результатами такого заходу виявлено чимало розбіжностей даних по застрахованих особах. Так помилки в ідентифікаційних (РНОКПП) кодах, прізвищах і ін., які допускаються в звітності роботодавців за своїх працівників, призводять до втрати стажу та заробітку, оскільки на кожен ідентифікаційний код застрахованої особи  автоматично створюється окрема облікова картка. Отже, якщо бухгалтер при формуванні звітності про нарахування заробітної плати та єдиного соціального внеску допустив помилку в коді працівника (достатньо невірної однієї цифри), то дані про заробітну плату та про сплату ЄСВ потраплять до облікової картки реєстру з невірним кодом, а відповідно такі дані втрачатимуться при розрахунку соціальних виплат. Кожна особа має можливість контролювати про себе такі відомості, а також відомості про те, чи оформлено офіційно трудові відносини з роботодавцем, який заробіток відображає роботодавець. Таку змогу мають користувачі веб-порталу Пенсійного фонду України. Для реєстрації у якості користувача веб-порталу необхідно попередньо звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України із заявою. Загалом, неформальна зайнятість створює для роботодавців необмежені можливості тиску на працівника, позбавляє трудові відносини будь-якого публічного контролю, порушує права і гідність працівників.

Всі новини