Держенергоефективності: енергоефективні поради для населення

Сьогодні все більше українців замислюються про те, як зробити свою оселю теплою та економною. У цьому їм на допомогу приходять сучасні енергоефективні технології, більшість з яких орієнтована на досвід країн Європи.  Існують 6 основних кроків, спроможних збільшити енергоефективність житла пересічних громадян нашої держави.
Зокрема, це:
Обов’язковий облік – встановлення лічильників на газ та воду, що дозволяють економити до 70% ресурсів, а також електричну енергію. За словами експертів, більшість родин споживають менше ресурсів, ніж вони оплачують за квитанціями. Для досягнення більшої економії рекомендують також встановлювати регулятор тепла чи автоматичний погодний регулятор у квартирі або приватному будинку. У пригоді також може стати багатозонний лічильник електроенергії (споживач платить на 30% менше за електроенергію, спожиту вночі, при двозонному обліку та на 60% менше – при тризонному.).
Заміна старого та низькоефективного обладнання на сучасне та економічне: заміна ламп розжарювання на LED-освітлення, використання датчиків руху для вуличних ліхтарів або світильників у під’їздах, встановлення побутової техніки з низьким рівнем енергоспоживання (класу «А» чи «А+»).
Комплексна термомодернізація – заміна вікон та дверей на енергозберігаючі.  Двокамерний склопакет дозволить скоротити наднормові втрати тепла до 40% та підвищити температуру в квартирах більш ніж на 2°С. Теплоізоляція даху дозволить знизити витрати на 30%, зовнішніх стін і цоколя – на 40%. Важливо: експерти у сфері енергоефективності наполягають – утеплення фасаду потрібно здійснювати лише повністю! Клаптикове (поквартирне) утеплення (стосується багатоквартирних будинків) руйнує цілісність конструкції будинку. Таким чином зменшується строк його експлуатації. Комплексна ж термомодернізація здатна забезпечити економію енергоресурсів майже вдвічі.
Модернізація систем опалення – встановлення індивідуального теплового пункту, теплоізоляція трубопроводів, за необхідності промивка системи опалення, встановлення високоефективного котла (ККД Більше 85%), використання терморегуляторів. Використання відновлюваних джерел енергії – встановлення сонячних панелей та електростанцій, теплових насосів, сонячних колекторів, вітроагрегатів. Такі системи потребують великих інвестицій спочатку, але дають можливість використовувати природні та екологічно чисті джерела для отримання енергії. Додатковим бонусом від держави є можливість підключення до «зеленого тарифу» – спеціальних умов, за якими держава закуповує електроенергію у приватних осіб, згенеровану сонячними та вітровими електростанціями. Максимальна потужність приватної електростанції не повинна перевищувати 30 кВт.
Енергоощадна поведінка – найдоступніший метод економії: вчасне вимикання світла, побутових приладів, кранів, не закривати прилади опалення шторами та сторонніми предметами, провітрювати приміщення, використовувати світлі та теплі кольори в інтер’єрі, приймати душ замість ванної, встановити тепловідбиваючий екран позаду радіатора, використання аераторних насадок на крани.
Так, прийняті в Україні нормативи максимальних теплових витрат кореспондуються з європейськими нормами, які коливаються на рівні 30-40 кВт.год/кв.м, проте фактичне енергоспоживання більшості існуючих житлових будинків у нашій країні — на рівні 150–250 кВт.год/кв.м.
Для порівняння у Польщі середній рівень споживання енергоресурсів становить 100 кВт.год/кв.м, на тому ж рівні знаходяться показники енергоефективності житлового фонду в Німеччині. Досвід країн Центрально-Східної Європи, які успадкували аналогічні за теплотехнічними показниками громадські будівлі, що й в Україні, засвідчує потенціал енергозаощадження будівель від 40% до 70%.
 
ДЕРДЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ надає для населення наступні енергоефективні поради
 
Твій добробут залежить від тебе
 
 
 
Відстоюй свої права на якісні житлово-комунальні послуги
 
 
 
Будь відповідальним власником - створи ОСББ
 
 
Всі новини