Томашпільський РЦСССДМ інформує: догляд за новонародженою дитиною

Поява дитини радісна подія, однак молодим батькам потрібно багато чому навчитися, щоб піклуватися про маленьке диво. Цінні поради про догляд за новонародженою дитиною надають медичні та соціальні працівники а також родичі. Одним з напрямків діяльності Томашпільського РЦСССДМ є перевірка цільового використання коштів, призначених на дитину. Під час відвідування сімей з дітьми, які отримують державну соціальну допомогу при народженні дитини, фахівці із соціальної роботи оглядають умови, які створені для виховання та розвитку дитини, наявність необхідних речей. Такі перевірки мають велике значення. Під час них фахівець із соціальної роботи не лише контролює а й консультує батьків, бо при відвідуваннях вони часто задають питання, стосовно правильного догляду за дитиною.
Перші дні життя малюк з матір’ю проводить в лікарні, де мати отримує важливі знання по догляду за ним. Та після виписки в батьків виникає багато запитань. Тепер отриманні знання потрібно весь час доповнювати перетворюючи в навички, прислухаючись до порад та свого батьківського інстинкту. У такий своєрідний період адаптації для батьків часто притаманна розгубленість, бо ж всі немовлята плачуть. Та це не завжди сигнал про допомогу. Плач новонародженої дитини – це спосіб спілкуватися зі світом, адже вона поки не вміє висловлювати свої почуття і бажання по-іншому. Так дитина може повідомляти вам, що голодна – при цьому крик буде вимогливий і тривалий. Якщо малюкові незручно в одязі, набридло лежати в одній позі він почне плакати, а потім, якщо вчасно не відреагувати і кричати. Дитині може бути жарко, або холодно, чи некомфортно лежати в мокрому підгузку. Якщо ж не вдається заспокоїти малюка довгий час, варто показати дитину лікарю.
Вибір дитячої кімнати, її розміри визначаються матеріальними можливостями сім’ї. Однак є кілька порад, про які варто знати всім батькам. Температурний режим в кімнаті має бути достатній для комфортного перебування дитини його слід підтримувати на рівні 22-24° С. Кімната повинна провітрюватися. Необхідно пам’ятати, що в зимовий час, коли топляться батареї або використовують обігрівачі, зменшується природна вологість, що призводить до пересихання повітря. Тому в цей період рекомендується застосовувати зволожувачі повітря. Ліжечко дитини не повинне перебувати на протязі, під прямими променями сонця, безпосередньо під вікном, але і не варто розташовувати його в темному місці. Прохід до ліжечка повинен бути максимально вільним. Харчування новонародженої дитини має відповідати віку, найкраще для малечі материнське молоко, але коли мати не в змозі годувати груддю використовують спеціальні суміші. Важливим є правильний вибір дитячої суміші, допомогти в цьому зможе лікар. Також потрібно подбати про дитячі засоби гігієни: підгузки, вологі серветки, дитячі засоби для купання, дитячі крем та присипка. Дуже важливими є водні процедури, легкий масаж після купання малечі. Малюка потрібно забезпечити одягом відповідно до сезону, маленькі речі мають бути виготовлені з натуральної тканини, так як шкіра немовлят дуже чутлива. Після прання дитячий одяг прасують. Необхідно поповнити домашню аптечку дитячими ліками, в ній обов’язково має бути термометр. Правильний догляд за новонародженим, вимагає від батьків навичок і знань. Щоб забезпечити правильний догляд за дитиною, батьки повинні щодня виконувати різні процедури, утримувати будинок в чистоті. Батьківство це велика відповідальність і безмежне щастя. Відчуття таких позитивних емоцій приходить до батьків коли вони беруть свою крихітку на руки, обіймають її, вдихають її запах, даруючи тепло та ласку.
 
Фахівець із соціальної роботи                               
Іванова Н.В.
 
Всі новини