Усиновлення – особлива дорога батьківства

Нехай людські любов і шана
Осилять всі шляхи круті,
Бо в дітях ми себе лишаєм,
Себе продовжуєм в житті.
В.Крищенко
 
      Останній день першого місяця осені - 30 вересня -  є подвійно святковим. Саме цього  дня в Україні православні християни   вшановують святих Віру, Надію, Любов та матір їх Софію,  і   з 2009 року на державному рівні  відзначається  День усиновлення.
       Співпадання цих свят не є  випадковим, а  таким що  символізує найкращі людські почуття та моральні чесноти, які виявляють люди, приймаючи в родини дітей, які за різних життєвих обставин втратили свою сім'ю.
        Великою щирою любов'ю зігрівають вони дітлахів у своїх родинах, дають їм надію на щасливе дитинство та щасливе майбутнє, вселяють у зболені дитячі серця і душі  віру в життя, навчають бути самодостатніми, мудрими, впевненими у собі, виховують достойними  громадянами Української держави.
           День усиновлення – національне свято опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків - вихователів,  а також педагогів, лікарів, всіх тих, хто причетний до усиновлення та захисту прав дитини.
            Мета цього свята полягає у тому, щоб віддати належне тим родинам, які  прийняли дитину-сироту, та щоб надати статусу престижності цих сімей.
             Сьогодні в таких родинах у Томашпільському районі зростають  13 усиновлених дітей, 14 дітей виховується в 6 прийомних сім’ях,  13 дітей влаштовані на виховання та спільне проживання до дитячих будинків сімейного типу та 55 дітей влаштовані в родину опікуна , піклувальника.
            Забезпечення права дітей на отримання якісної освіти, медичного обслуговування, захист житлових та майнових прав, залучення дітей до мережі соціально-культурних закладів - є основними напрямками соціально-гуманітарної сфери у нашому районі.
           Усиновлення – одна з пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Щороку, з первинного обліку дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлюється, в середньому, по 1 дитині,  як  громадянами України так і громадянами інших держав. У той же час, ще 9 дітей, вихідців району, очікують на усиновлення.
        Протягом 2017 року 2 подружніх пари - мешканці району, усиновили 2 дітей, позбавлених батьківського піклування. На сьогодні на обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває  1 подружжя - кандидати в усиновлювачі та 1 потенційний опікун, піклувальник.
        Традиційно вважається, що усиновлення - це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення, але усиновлення - це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину,  яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування. Усиновлення може стати чудовою нагодою для створення великої дружньої і щасливої родини. Усиновити дитину-сироту — означає проявити милосердя.
              Доброта та любов - головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти - це наша надія та наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам'ятати про свою відповідальність піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки.
            В останні роки в районі  розширюється мережа прийомних сімей -  не менш пріоритетна форма сімейного виховання.  Прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу - це влаштування дітей у сім’ї громадян України на спільне проживання та виховання. Таке влаштування не передбачає виникнення родинних зв’язків, що настають у результаті усиновлення. У прийомну сім’ю можна взяти на виховання від 1 до 4 дітей. У дитячому будинку сімейного типу можуть виховуватись від 5 до 10 дітей.
              Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий. Одні - усиновлять і виховають дитину, інші - допоможуть дитині знайти батьків, треті - нададуть фахову консультацію тим, хто хоче усиновити або тим, хто вже усиновив і стикнувся з проблемами. Головне, щоб ми всі намагалися допомогти кожній дитині вирости у любові та повазі.
               У  День усиновлення дякуємо всім: батькам – усиновителям, прийомним батькам,батькам – вихователям, опікунам, піклувальникам, які дарують дітям справжнє відчуття рідного дому й батьківську опіку. Спостерігаючи за їхнім життям, розуміємо, що всі вони здійснюють життєвий подвиг.
         Прийміть доземний уклін і найщиріші слова поваги всі, хто долучився до цієї шляхетної справи, хто зігрів маленькі серця теплом і ніжністю. Хай щедрість і милосердя ваших душ заради наших дітей примножується з кожним днем, а Віра, Надія і Любов ніколи не залишає ваші серця! 
              Вітаємо тих донечок і синів, мрії яких збулися, які знайшли своїх батьків в усиновленні, в прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу. Цим діткам може бути і півроку, і два, і, навіть, вісімнадцять,  — але це завжди буде їх свято.
         Всіх небайдужих людей, які готові взяти дитину-сироту в сім’ю, здійснити її мрію, надати  тепло, любов, допомогти здобути якісну освіту та виховати гідною людиною, запрошуємо до служби у справах дітей районної державної адміністрації, яка знаходиться за адресою: пл. Тараса Шевченка ,4,смт. Томашпіль , тел. 2-23-45.
 
 
Служба у справах дітей райдержадміністрації
Всі новини