До уваги фізичних осіб-підприємців

Закон про пенсійну реформу врегулював питання нарахування страхового стажу підприємцям – єдиноподатникам.
Починаючи з  1 січня 2018 року періоди здійснення підприємницької діяльності на єдиному  податку будуть також включатися до страхового стажу. До цього часу період ведення підприємницької діяльності зараховувався до страхового  стажу лише підприємцям на загальній системі оподаткування.
Для визначення права на  призначення пенсії  (до страхового стажу) будуть включатися періоди  перебування ФОП на єдиному та фіксованому податку.
Так, ФОП, які були на єдиному (фіксованому) податку до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії будуть включати періоди:
-з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року ( включно). Для включення такого періоду страхового стажу йому необхідно буде підтвердити довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
- з 1 липня 2000 року по  31 грудня 2017 року (включно). Період буде додано до страхового стажу за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від сплаченого розміру.
Розмір пенсії ФОП  на загальній системі  залежить від від страхового стажу та заробітку (доходу)  з якого сплачено страхові внески до Пенсійного фонду.
Відповідно до нині діючого законодавства встановлена пряма залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку. Таким чином, чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок, тим більша пенсія буде в майбутньому!
 
 
 
 
 
Головний спеціаліст-
економіст Ямпільського
обєднаного УПФУ
Вінницької області                                            О.Тепла 
Всі новини