Один день з життя проекту ЄС в Томашпільському районі

20 вересня 2016 року в 4 селах Томашпільського району представники ОСГ приймали участь у плануванні заходів щодо організації процесу збору молока,  а  на будівельному майданчику   підрядна організація  ПП «Техпробуд» приступила до здійснення земляних робіт по облаштуванню фундаменту міні-цеху для переробки молока в рамках проекту «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових та економічних інтересів представників особистих селянських господарств та покращення асортименту молочної продукції соціальної сфери Томашпільського району», що фінансується Європейським Союзом та впроваджується Томашпільською районною радою.
В 4 селах-учасниках проекту відбулись зустрічі представників ініціативних груп із Дмитром Коритчуком, головою Томашпільської районної ради та Наталію Гижко, керівником проекту. Під час них учасники обговорювали  можливості  створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, організацію процесу  заготівлі молока для майбутнього міні-цеху, формування необхідної партії молока  та забезпечення якості сировини.
Під час зустрічей учасники мали можливість задати один одному багато запитань та отримати відповіді, щоправда не на всі.  Обговорення проходили активно, оскільки  процес заготівлі молока невід’ємно стосується основного питання - низька ціна на молоко. В кожній громаді було заплановано провести обговорення із залученням більшої кількості мешканців, підготувати відповіді на ті питання, що залишились та провести наступну зустріч в кінці жовтня.
«В рамках проекту ЄС в кінці жовтня - на початку листопада буде придбано молоковоз. Роботи із реконструкції займуть більше часу, але дуже важливо до моменту запуску міні-цеху налагодити постійну поставку трьох тон якісного молока, а для того щоб використовувати  всю  потужність  міні-цеху нам необхідно шість тон молока за добу. І цей процес є не менш важливим ніж створення міні-цеху і тривалим за часом. Тому  маючи молоковоз ми можемо вже сьогодні розпочати цей процес, а молоко тимчасово поставляти на існуючі молокозаводи.» - зазначила Наталія Гижко, координатор проекту
 «Процес реконструкції розпочато, але це справа не одного дня чи місяця, хоча роботи, які здійснює ПП «Техпробуд», ведуться в активному режимі. Попереду осінь, а не літо, і погодні умови - це не маловажливий фактор для будівельних робіт. Запуск міні-цеху планується перенести на 2017 рік. Але є інші заходи в рамках проекту, які можна вже зараз реалізовувати, та відпрацювати процес забезпечення виробництва сировиною одразу після запуску міні-цеху.» - повідомив Дмитро Коритчук , голова Томашпільсьокї районної ради.
Цього ж дня  Наталія Гижко  спільно із  Дмитром Пилипчуком, інженером з технічного нагляду відвідали будівельний майданчик та перевірили процес виконання земляних робіт. 
 
Для отримання додаткової інформації про проект, будь ласка,  контактуйте з:  пані Наталією Гижко, координатор проекту ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських  господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району»., e-mail: tommilkua@gmail.com, tel.: +38 (069) 7313569
 
 Загальна інформація:
Проект ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських  господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району» розпочав свою діяльність 12 вересня 2014 року. Термін реалізації проекту становить 30 місяців, а сума фінансування проекту складає більше як €477 тис. євро в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», з яких 90% коштів виділяє Європейський Союз, 10 % - Томашпільська районна рада у співробітництві з міжнародною ГО "Регіональний центр транскордонного співробітництва "Єврорегіон Дністер". Більш детально: www.tommilk.com та http://goo.gl/C9xg4r
 
 
 
 
Всі новини