Останнім шляхом Кобзаря

Постать Тараса Шевченка є знаковою, своєрідною філософією духу і скарбницею національних цінностей. До Шевченкового слова ми звертаємось у різні моменти свого життя, проживаємо серцем і душею безсмертні шедеври «Кобзаря». У кожному подиху відчуваємо незгасну любов українського генія, яка надихає  творити сучасну шевченкіану. 
Сьогоднів районному будинку культури відбулась презентація двох унікальні філателістичних експозицій «Останнім шляхом Кобзаря» та  «Україна – козацька держава». Автор ідеї і організатор виставки - Олександр Володимирович Канівець, відомий філателіст, член Київського товариства Асоціації філателістів України, громадський діяч, член Асоціації випускників юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.
Громадський діяч в ході філателістичних естафет колекціонує унікальний матеріал, який є неоціненним внеском у вивчення та популяризацію історії та культури рідного краю. Дух величного генія Тараса Григоровича Шевченка, героїчні сторінки історії українського козацтва - все це збережено та відтворено в матеріалах філателістичних зібрань.
Виставка філателії "Останнім шляхом Кобзаря" – унікальна колекція експонатів, зібраних з ініціативи Олександра Канівця в ході проведення Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Т.Г.Шевченка з Санкт-Петербургу в Канів у 1861 році.
З групою однодумців О.В. Канівець досконально вивчив маршрут, яким, виконуючи останню волю поета, друзі везли його тіло на перепоховання.
Цей маршрут – зі Смоленського цвинтаря у Санкт-Петербурзі через російські міста Твер, Москву, Серпухів, Тулу, Орел, Кроми, Севськ та українські – Глухів, Кролевець, Батурин, Ніжин, Носівку, Козелець, Бровари до Києва. Звідти – пароплавом до Канева, в якому на Чернечій горі Шевченко знайшов вічний спокій.
Для кожного з перелічених міст були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями. Під час маршруту здійснювалося спецпогашення конвертів у кожному місті та містечку відповідно до дати і навіть години перебування в ньому траурної процесії 150 років тому. Поштова кореспонденція (спецконверти з наклеєними відповідно до тарифів на пересилання тематичними марками) відправлялася адресатам, з якими було домовлено про повернення її ініціатору проекту О. Канівцю  для формування цієї унікальної філателістичної колекції.
На виставці представлений особливий предмет – посмертна маска Кобзаря, яка органічно доповнює ідею втілення останнього шляху українського пророка на батьківщину. 
У відкритті виставки взяли участь голова районної державної адміністрації О.Г. Закорченний, заступник голови районної ради Л.А. Нароган, начальник відділу культури та туризму РДА О.В. Сікал, які у своїх виступах зазначили унікальність та важливість філателістичної виставки, подякували за титанічну працю О.В.Канівцю. З цікавістю знайомилися з виставкою представники Яланецьких козаків - атаман В.М Савчук та В.І. Паламар. Освятив відкриття дійства священник Свято-Покровського храму с.Гнатків отець Миколай. Вірш Т.Г.Шевченка «Мені тринадцятий минало» продекламувала вихованка Будинку дитячої творчості Марія Олійник. Всі учасники свята після перегляду виставки поклали квіти до погруддя Т.Г. Шевченка.
 
 
 
Всі новини