Тестування на ВІЛ зберігає життя!!!

  Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є однією з найтяжчих серед країн Східної Європи. 
  За період 1987-2015 рр. в Україні офіційно зареєстровано 280 358 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 84 045 випадків захворювання в стадії СНІД та 38 457 випадків смерті від захворювання у стадії СНІД. Станом на 01.01.2016 р. під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я перебувало 126 604 громадянина України (297,2 на 100 000 населення), з них 34 016 – у стадії СНІД (79,8 на 100 000 населення). 
  З початку епідемії ВІЛ в Україні на 31.12.15 року у Вінницькій області вперше виявлено 4477 ВІЛ-інфікованих громадян України (інт. пок. 278,1), із них 1821 (інт. пок. 113,1) особі встановлено діагноз СНІД, померло всього 945 ВІЛ-інфіковані особи (інт. пок.58,7)(в томі числі від СНІДу-594 особи (інт. пок 36,9)). За накопичувальними даними рівні ураженості ВІЛ-інфекцією  в Томашпільському районі перевищують середьобласний показник (що становить без врахування установ ДПтС-226,1 на 100 тис. нас.) Томашпільський-369,1.
  Станом на 01.11.2016 року на обліку в кабінеті «Довіра» Томашпільської ЦРЛ перебуває 69 осіб: чоловіків 38, жінок 31 осіб, з них зі СНІДом – 33 особи. На обліку знаходиться 7 дітей, 4 дитини на сероконтролі, 3 дітям встановлено діагноз  СНІД (3 отримують  АРТ). В структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції в 2016 році переважає, як і протягом останніх трьох років, статевий шлях – 49 осіб, парентеральний (при ін’єкційному споживанні наркотиків) шлях зараження становить - 13осіб, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини - 7 осіб. Отримують антиретровірусну терапію в кабінеті «Довіра» 38 осіб.
ВІЛ (вірус імунодефіциту людини)-це хронічне вірусне захворювання, яке руйнує імунну систему, робить організм людини вразливим до інфекцій та може стати причиною розвитку СНІДу, у випадку  відсутності належного лікування.
  СНІД(синдром набутого імунодефіциту людини) –остання стадія ВІЛ-інфекції ,яка може призвести до смерті.
  ВІЛ може міститись в більшості біологічних рідин людини ,з найвищою концентрацією у крові, сім’яній рідині, вагінальних виділеннях, грудному молоці.
  Ви можете інфікуватисься ВІЛ: при незахищеному сексуальному контакті  (без використання презерватива) ,при використанні нестерильних голок ,шприців, інструменту для пірсингу або тату. Також від ВІЛ інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів, годування груддю. Але якщо ВІЛ-позитивна жінка буде дотримуватись всіх рекомендацій лікарів, то ризик ВІЛ –інфікування дитини дуже низький (2-5%) . 
  ВІЛ-інфекція не передається через :рукостискання, цигарки, губну помаду, ручку дверей, укуси комах, спільний посуд, їжу приготовлену ВІЛ-інфікованою людиною, через повітря при чханні, кашлі, копюри, монети, домашніх тварин, воду, поцілунках, рушник.
  Єдиний спосіб дізнатись чи є у вас ВІЛ-пройти тест. За умови використання швидкого тесту Вам знадобляться лише бажання та крапля крові ,а результат Ви отримаєте вже через 15 хвилин. Результат тестування та отримана під час тестування персональна інформація є суворо конфіденційними. Тестування доступне підліткам старше 14 років без участі дорослих. Таке тестування можна зробити в кабінеті «Довіра» КУ «Томашпільська ЦРЛ», який знаходиться на 2 поверсі інфекційного відділення, вам  будуть надані консультації незалежно від результату тестування. Ви можете задати будь-які питання стосовно ВІЛ, що Вас хвилюють. Зміст Вашої бесіди є конфіденційними і не можуть бути розголошеним.
  Якщо результат виявився негативним : це означає ,що у Вас не виявили ВІЛ-інфекцію, також це може означати те ,що  зараз Ви перебуваєте у так званому «періоді вікна»-це коли ВІЛ потрапив до організму ,але тест-система ще не може виявити вірус у крові людини (від 6 до 12 тижнів).Протягом цього періоду людина вже інфікована ВІЛ і може передавати його іншим, навіть якщо тест показав негативний результат.
  Якщо результат виявився ПОЗИТИВНИЙ: це означає, що у Вас виявили ВІЛ-інфекцію. Звістка про позитивний результат тестування на ВІЛ викликає занепокоєння та безліч запитань. Важливо пам’ятати, що ВІЛ –це хвороба ,яка триває все життя, але її можна контролювати і призупинити. Лікування при ВІЛ доступне, безкоштовне, та ефективне .Лікування допоможе зберегти Ваше здоров’я та життя.
  Завдяки лікуванню люди з ВІЛ можуть жити повноцінним життям.
  Рання діагностика та лікування допоможе зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.
  Будьте здорові!
Лікар інфекціоніст кабінету «Довіра» КУ «Томашпільська ЦРЛ»  А.М.Григорошина
 
Всі новини