Проведено семінар на тему «Підлітки в віртуальній реальності»

На людей у всі часи чатувала небезпека – без цього наше життя неможливе. Багато бід приносять аварії, катастрофи, стихійні лиха, пожежі, злочинці. Сьогодні все більша кількість комп’ютерів підключається до всесвітньої мережі Інтернет. Все більша кількість дітей одержує можливість роботи в Інтернеті. Оскільки спочатку він розвивався без будь-якого контролю, то зараз він являє собою величезну кількість інформації, іноді – зовсім не безпечної.
Інтернет перестав бути просто системою збереження і передачі інформації. Ми одержали новий простір, новий прошарок повсякденної реальності, цілий особливий світ, в якому зникло багато меж та перешкод, притаманних фізичному світу.
На даний час, також актуальним стало таке явище, як «Групи смерті» з'явилися кілька років тому у російському інтернет-сегменті, проте тепер їхня популярність зросла і розповсюдилася на Україну. Кількість загиблих через групи смерті та Синіх китів вже більше сотні. Кити одні з небагатьох ссавців, які усвідомлено йдуть на суїцид, викидаючись на скелі або на суходол. Можливо, саме тому цей морський гігант став символом групи смерті. 
Для вирішення проблеми потрібно вчасно її виявити, тому для кращого ознайомлення батьків з сучасними потребами підлітків працівником Томашпільського районного центру соціальних служб в районному центрі зайнятості було проведено семінар на тему «Підлітки в віртуальній реальності», слухачів було ознайомлено із переліком груп які несуть небезпеку для їх дітей, а саме: «Море китів», «f57», «ТихийДім», «Розбуди мене о 4.20», «Рина», «Кити пливуть в гору», «50 днів до мого…», «л28», #я вгрі, «домкитів» - усе це невелика частина груп смерті таких актуальних нині серед підлітків. 
Чому актуальних? Тому що це гра, і вона затягує. Тільки приз у ній - смерть, а правила гри диктуються зовсім незнайомими людьми. Насправді, все геть далеко від веселих ігор - дітей просто залякують і шантажують. Потрапити «в гру» дуже просто. До того, як це стало популярним у ЗМІ, дітей вербували в різних групах соціальної мережі «ВКонтакте». З дітьми просто починали листування, переконували їх у власній унікальності та самотності, потім пропонували зіграти в гру. Після того, як групи смерті стали досить популярними, дитина могла сама «призвати» організаторів, написавши повідомлення в стрічку з певним хештегом (міткою): #синійкит #ячекаюінструкції #тихийдім та іншими варіаціями. 
Однак не можна назвати «групи смерті» єдиною причиною суїциду підлітків. Найчастіше в такі групи приходять діти з неблагополучних сімей. Цей тривожний дзвінок закликає батьків згадати про своїх дітей, щоб ними не "зайнявся" хтось із мережі. «Тут можна зіграти на конфлікті між батьками і дитиною. Підлітку здається, що вдома його не розуміють, і він шукає собі якогось лідера і підтримку поза домом. Якщо вдома на нього постійно кричать, то в таких групах йому кажуть, що він герой і особлива людина». 
Перевірте, чим займається ваша дитина в соціальній мережі. Діти «грають в свою смерть»! Це дуже небезпечна гра, вийти з якої практично неможливо. 
Ви повинні максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет. Але пам’ятайте: Інтернет - це не тільки осередок розпусти та жорстокості, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. Ви повинні навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації. 
Та найголовніше: дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а, насамперед, оберігаєте. Дитина повинна Вам довіряти.
 
В. о. директора РЦСССДМ                Поповська Я.О.
 
 
 
Всі новини