Вони мають право на щастя

З метою забезпечення  прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на сімейне виховання, як складової частини внутрішньої політики України, в районі необхідно активізувати роботу щодо влаштування в сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Станом на 01.03.2017 року на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в службі у справах дітей  райдержадміністрації перебуває  78 дітей. З них:
- 53 дітей виховується в сім’ях опікунів (піклувальників) (67,94 % від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування);
- 13 дітей  виховується в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу (16,66 % від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування);
- 11 дітей знаходяться в дитячих закладах області, з них:
- 2 дітей - в інтернатних закладах Міністерства освіти і науки України;
- 5 дітей - в інтернатних закладах Міністерства охорони здоров’я України;
- 3 дітей – в центрах соціально-психологічної реабілітації дітей;
- 1 дитина – у Вінницькому християнському центрі опіки та піклування «Нове життя» (14,1 % від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування);
- 1 дитина навчається в ПТУ Вінницької області (1,3% від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування)
На території району фактично проживає 84 дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З них:
- 56 дітей перебувають під опікою, піклуванням 41 жителя  району            ( 66,67 % від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають на території району);
- 13 дітей  влаштовані на виховання та спільне проживання до 2 будинків сімейного типу, які функціонують в районі ( 15,47 % від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають на території району);
- 15   дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, виховуються в 6 прийомних сім’ях, що діють на території району  ( 17,86 % від загальної кількості дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають на території району).
          Станом на 01.03.2017 року громадянами України, жителями району, усиновлена 1 дитина, позбавлена батьківського піклування. Крім того, на території району проживає ще 11 дітей, усиновлених громадянами України. Службою  розроблено графік відвідування усиновлених дітей на території району. За результатами  перевірки складається звіт, де зазначаються  відомості про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дитини, стосунки в родині.
        Впродовж  звітного періоду фактів  порушення  прав дитини в сім‘ях усиновлювачів не виявлено. 
        Інтернатних закладів на території Томашпільського району нема. Проте,                 10 дітей-сиріт,  дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського служби у справах дітей  райдержадміністрації, знаходяться на повному державному утриманні в закладах системи МОН, МОЗ та ЦСПР  Вінницької області.
На сьогодні влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейні форми виховання  залишається одним із пріоритетних завдань, адже діти, які виховуються в спеціалізованих закладах, позбавлені сімейного тепла і турботи. Вони мають право жити в родині, оточені батьківською ласкою і материнською любов’ю.
В інтернатах живуть діти, яким не пощастило мати сім’ю, їх ніколи не приголубить мама, не візьме на руки тато. Чому ця дитина повинна залишатися нещасливою ?..
 Всі, хто хоче наповнити свій дім сміхом дітей, які позбавлені батьківської турботи, запрошуємо до служби у справах дітей райдержадміністрації ( вул. Тараса Шевченка, 4 смт. Томашпіль, тел. 2-23-45).
 
Служба у справах дітей райдержадміністрації
Всі новини