Успішна реалізація Національної стратегії управління відходами дозволить створити новий сектор економіки

 
В Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулась робоча нарада з питань розроблення Національного плану управління відходами. Від Вінницької області участь в обговореннях взяли директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук та начальники управлінь зазначеного департаменту Оксана Швець та Андрій Магера.
На порядку денному стояли питання особливостей управління відходами в контексті децентралізації, розробки регіональних планів управління   відходами, досвід країн європейського союзу та можливість його використання в Україні. Йшлося також про вимоги Директиви 2008/98/ЄС про відходи та діяльність команди підтримки реформ при Мінприроди щодо реалізації заходів Національної стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року.
Окрема увага була надана оцінці фінансових потреб для створення базових елементів інфраструктури поводження з відходами (пункти приймання відходів, системи роздільного збирання та сортування відходів, рециклінгу, потужності з механіко-біологічного оброблення, термічного оброблення, рекультивації та санації полігонів (сміттєзвалищ) тощо.
Як зазначив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак від  успішної реалізації Національної стратегії управління відходами залежить  створення   нового сектору економіки України. «Ми запросили до обговорення представників бізнес-асоціацій, експертів  громадського середовища, міжнародних організацій та обласних адміністрацій, щоб спільно розробити  структуру  Національного  плану  управління  відходами. Цей документ має визначити  конкретні заходи та інструменти реалізації Національної стратегії управління відходами», - сказав Остап Семерак. 
До 20 лютого Міністерство екології та природних ресурсів України прийматиме  пропозиції та зауваження до Національного  плану  управління  відходами на e-mail: bannikova@menr.gov.ua або за телефоном (044) 206  31 65. 
 Міністр закликав представників обласних адміністрацій, експертного та громадського середовища  активно брати участь в обговоренні та  створенні української системи управління відходами.
 
Нагадаємо, у 2017 році Уряд схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо.  
Нова Стратегія передбачає  запровадження  принципів циклічної економіки та  розширеної відповідальності виробника, які мають заохотити бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці, а також Стратегією передбачено впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі.
 
 
Всі новини