До уваги громадян та голів сільських селищних рад !!!

Згідно до п. 2 статті 34 Земельного кодексу України органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть створювати на землях, що перебувають у власності держави чи територіальної громади, громадські сіножаті та пасовища.
Якщо в населеному пункті багато громадян тримає худобу, вони можуть звернутися до свого представницького органу – місцевої ради з пропозицією щодо створення громадського пасовища.
У випадку, якщо земельна ділянка  для цих цілей може бути виділена із земель комунальної власності, в межах населеного пункту, (за межами населеного пункту)  місцева рада самостійно приймає рішення про утворення громадського пасовища. При цьому рада має замовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для її формування та реєстрації в Державному земельному кадастрі та реєстрації права комунальної власності в Державному реєстрі права. При цьому звертаємо увагу, що громадське пасовище не може передаватися в оренду або за іншим договором у користування оскільки це земельна ділянка сільськогосподарського призначення загального користування.
Якщо земельна ділянка розміщена за межами населеного пункту на землях державної власності місцева рада має вирішити питання передачі земельних ділянок державної власності у комунальну власність, відповідно до статті 117 Земельного кодексу України.
За земельну ділянку громадського пасовища та сіножаті, яка знаходиться у власності територіальної громади і використовується для загального користування, ні земельний податок ні орендна плата не сплачується. Разом з тим місцева рада має право визначити розмір плати з кожного громадянина, що має худобу (залежно від її кількості та виду) і який буде користуватися громадським пасовищем або сіножаттю. 

 

 

Всі новини