Раїса Пасічник – золота сторінка історії нашого краю

 (до 80-річчя від дня народження Героя Соціалістичної Праці Р. В. Пасічник)
 І вродила добре качаниста,
Зібрано дорідний урожай.
Хоч до перемоги шлях тернистий,
Та дівчата вславили наш край.
Подкопаєва Н.
 
16 серпня 2019 р. виповнюється 80 років від дня народження Раїси Василівни Пасічник, Героя Соціалістичної Праці, депутата Верховної Ради УРСР 6–8 скликань.
Народилася Раїса Василівна 16 серпня 1939 року в селі Нетребівка Томашпільського району Вінницької області в сім’ї колгоспників.
У 1957 році, закінчивши 10 класів Вербівської школи, працювала в колгоспі ім. ХХ з’їзду КПРС с. Марківки. У 1961 році очолила комсомольсько-молодіжну ланку з вирощування кукурудзи, яка першою на Вінниччині зобов’язалася вирощувати високі врожаї кукурудзи. За досягнуті успіхи з вирощування 100-центнерних урожаїв качанистої Указом Президії Верховної СРСР від 23.06.1966 року їй присвоєно високе звання Героя Соціалістичної Праці з врученням Золотої Зірки та ордена Леніна. У 1971 році нагороджена орденом Жовтневої революції.
З 1969 року – заступник голови правління, секретар партійної організації колгоспу імені ХХ з’їзду КПРС Томашпільського району Вінницької області.
У 1970 році без відриву від виробництва закінчила агрономічне відділення факультету заочного навчання Уманського сільськогосподарського інституту, де здобула фах ученого агронома.
У 1971 р. її, як дипломованого фахівця, було призначено агрономом колгоспу, а в 1975 р., коли господарство стало насінницьким, – агрономом насіннєводом і головою комісії народного контролю.
У 70-ті роки в Томашпільському районі було засновано приз імені Героя Соціалістичної Праці Раїси Василівни Пасічник, яким відзначали молодих кукурудзоводів.
Раїса Василівна у різі роки була членом бюро Томашпільського райкому партії, членом Вінницького обкому партії, делегатом ХХІІІ з’їзду КПРС, депутатом Верховної Ради УРСР VІ, VІІ і VІІІ скликань.
2 травня 2015 року перестало битися серце Раїси Василівни Пасічник  (Прокопишеної).
Раїса Василівна Пасічник – не просто Героїня, не просто знана і шанована в громаді людина, вона – золота сторінка Томашпільського краю.
Бібліотечні заклади району розгорнули книжкові виставки, перегляди літератури про життя і діяльність видатної землячки. Також у відділі аграрних наук і виробництва обласної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва експонується виставка-портрет «Раїса Пасічник – золота сторінка історії нашого краю» (до 80-річчя від дня народження Героя Соціалістичної Праці Р. В. Пасічник).

 

Всі новини