УПСЗН РДА інформує:

На численні звернення жителів Томашпільського району щодо припинення надання та повернення надміру перерахованих коштів житлової субсидії особам, у яких за даними верифікації є транспортний засіб, якому менше 5 років, управління праці та соціального захисту населення Томашпільської РДА надає роз’яснення:
Підпунктом 2 п.6 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року №848 (зі змінами) (далі - Положення), передбачено, що субсидія не призначається ( у тому числі на наступний період), якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 5 років.
Відповідна норма запроваджена з 01.05.2018 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 року №329, якою не передбачено, що призначення субсидії домогосподарствам, у складі яких є зазначені вище особи, здійснюється з травня 2018 року лише після нових заяви і декларації.
Водночас згідно з п.16 Положення громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний проінформувати про настання умови, зазначеної у підпункті 2 пункту 6 Положення.
Пунктом 22 Положення визначено, що надання субсидії припиняється, якщо громадянин не повідомив управління праці та соціального захисту населення про осбтавини, зазначені у пункті 16 Положення, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.
Враховуючи зазначене, якщо домогосподарство отримувало житлову субсидію до травня 2018 року, і у складі домогосподарства була особа (або член сім’ї особи із складу домогосподарства), яка станом на 01.05.2018 року вже мала транспортний засіб, якому менше 5 років, таке домогосподарство не зобов’язано було у травні 2018 року подавати нові заяву і декларацію. Крім того, володіння громадянином транспортним засобом, якому менше 5 років, настало до того, коли Положенням передбачено норму щодо необхідності про це інформувати. І якщо житлова субсидія призначалася  такому домогосподарству автоматично без звернення, немає підстав для повернення у такому разі надміру нарахованих коштів субсидії.
При цьому у разі виявлення такої обставини надання субсидії має бути припинено, і на підставі нових заяви і декларації може розглядатися право на призначення житлової субсидії домогосподарству з місяця звернення.
 
Начальник управління праці та 
соціального захисту населення РДА
Т.Дідик
 
Всі новини