Насилля в сім’ї - одна з найболючіших проблем сьогодення

Минулої п’ятниці в приміщенні райдержадміністрації під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Наталії Бандиш та за участю начальника відділу сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Григорія Слободяна, представників об’єднаної територіальної громади, правоохоронних органів, медицини, освіти та окремих установ і організації району відбулося засідання міжвідомчої районної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашнього насильства та протидії торгівлі людьми. В роботі ради також взяли активну участь головний спеціаліст відділу сімейної і гендерної політики та протидії торгівлі людьми управління сімейної політики та оздоровлення Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Любов Никодим, президент обласної неурядової громадської організації «Прогресивні жінки» Наталя Козлова та віце-президент цієї організації Наталя Сергієнко.
В ході роботи учасники засідання розглянули питання про виконання заходів державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року та заходів обласної комплексної програми підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та попередження торгівлі людьми на період до 2021 року.
Григорій Слободян, який також є відповідальною особою в районі за встановлення статусу осіб постраждалих від торгівлі людьми, відмітив, що питання, яке розглядається, є дуже актуальне й ні в якому разі не можна про нього замовчувати. Тому міжвідомча рада провела відповідну підготовчу роботу, організувала тематичні семінари, круглі столи, вікторини, тренінги, лекторії та розробила низку інших заходів щодо протидії насильства в родинах. Також доповідач відмітив, що зараз триває акція «16 днів проти гендерного насильства», яка проходить з 25 листопада по 10 грудня.
З кожним днем питання домашнього насильства набуває все більшого масштабу, і це підтверджує статистика. Як доповіла директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Яна Поповська, на обліку в службі перебуває 8 сімей, які постраждали від домашнього насильства, в яких виховується 20 дітей. Сім’ї відвідуються, їм надаються соціальні послуги різного спрямування, в залежності від їх потреб. Також на обліку разом із службою у справах дітей перебуває 1 дитина, яка постраждала від сексуального насильства.
Під час засідання робоча група розглянула питання роботи з попередження торгівлі людьми та встановлення статусів особам, які постраждали від торгівлі людьми. Також було проведено роз’яснення, як захиститися від домашнього насильства та куди звертатися у такому випадку. Адже насильство буває різним: психологічне, економічне, фізичне та сексуальне. Але будь-якому насильству немає виправдання. Зокрема, перешкоджає та ускладнює роз’яснення проблеми виникнення насильства в сім’ї небажання розголошувати її поза межами родини, страх перед стороннім осудом.
Підсумовуючи розглянуте питання, Наталія Бандиш зазначила: «Масштаб роботи дуже великий. І він залежить від кожного з нас. Подолати проблему можливо лише об’єднавши зусилля усіх соціальних партнерів: органів місцевого самоврядування, соціальних служб, освітніх та медичних закладів».
 
Олена Стаднік, РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"

Всі новини