ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ:

Підприємці подають декларацію про доходи до 9 лютого
 
З 1 січня 2018 року фізичні особи, які згідно з Податковим кодексом України зобов’язані та/або мають право подати декларацію здійснюють свій обов’язок та/або реалізують таке право за формою декларації, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року №859 у редакції Наказу №556.  Граничний термін подання Декларації про майновий стан і доходи за 2017 для підприємців-загальників 9 лютого 2018 року.  Нагадуємо, що таку декларацію мають подати: підприємці, які протягом звітного року отримували дохід ви­ключно від підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування; які провадили незалежну професійну діяльність та одночасно здійснювали підприємницьку діяльність на загальній системі оподатку­вання; підприємці, які протягом 2017 року здійснили перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну та навпаки.  Особливістю нововведень в Декларації є відображення в складі витрат 2017 року суми амортизаційних відрахувань. Для цього Додаток Ф2 декларації доповнено окремим розділом (розділ II), в якому відображається інформація щодо амортизаційних відрахувань окремо для кожної з груп 1 – 4  основних засобів та нематеріальних активів.  Згідно норм Податкового кодексу, фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про майновий стан і доходи, незалежно від того чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні. В ній поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України (дохід від надання майна в лізинг, оренду (субо­ренду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадко­ваного чи отриманого у дарунок майна і т.д.) та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.  Детальніше про особливості декларування дізнайтеся з пам’ятки «Декларування доходів громадян – 2018. Підприємці на загальній системі оподаткування».
 
Уточнено коло платників єдиного внеску
 
Законом України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ( із змінами та доповненнями) визначено коло платників єдиного внеску. ГУ ДФС у Вінницькій області звертає увагу, що у зв‘язку з уточненням списку платників, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства рахуються платниками єдиного внеску. Тож виплачуючи гроші військовослужбовцям, поліцейським, особам рядового і начальницького складу;  особам, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, Службі безпеки України та службу в органах і підрозділах цивільного захисту; патронатним вихователям, батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства; особам, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами; особам, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та, відповідно до закону, отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, усиновленні дитини, слід перерахувати відповідну суму єдиного внеску.  Також з 1 січня поточного року дещо розширено перелік тих, хто має сплачувати єдиний внесок за рахунок членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.  Додатково повідомляємо, що у 2017 році платниками Вінниччини було сплачено 4,9 млрд грн єдиного внеску.
Кому з підприємців доведеться «розпрощатися зі спрощенкою»
 
ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує платникам податків, які обрали спрощену систему оподаткування,  про дію Закону України від 21.12.2016 року № 1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». Зокрема, абзац 8 пп.292.2.3 статті 292 ПКУ містить норму щодо неможливості перебування на спрощеній системі оподаткування тих платників, які на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів мають податковий борг зі сплати податків та зборів. Такі платники мають здійснити перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування в останній день другого із двох послідовних кварталів в яких за платником рахувався податковий борг. ДФС України у своєму листі від 13.11.2017 №30848/7/99-99-13-01-02-17 акцентує увагу платників на тому, що у випадку, коли платник податків не здійснить такий перехід самостійно, контролюючий орган  має право виключити його з реєстру платників єдиного податку. Разом з тим, ДФС України звертає увагу, що підлягає виключенню з реєстру платник, який допустив наявність податкового боргу не як фізична особа, а саме як суб‘єкт підприємницької діяльності. Додатково повідомляємо, що станом на 1.01.2018 року податковий борг суб‘єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб Вінниччини становив 33,7 млн.грн.
Про податкові консультації
 
Іноді у суб‘єктів господарювання виникають питання щодо правильності ведення податкового обліку. Аби не допустити помилки, яка може вилитись у чималі фінансові втрати, ГУ ДФС у Вінницькій області рекомендує платникам звертатися до органів фіскальної служби за консультацією. При цьому консультації можуть бути як загальними (з ними можна ознайомитися тут: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii), так і індивідуальними. Слід пам‘ятати, що у випадку, коли платник діятиме відповідно до отриманої індивідуальної консультації фіскальної служби, він не буде притягнутий до відповідальності навіть за умови, коли таку консультацію в подальшому буде змінено або ж скасовано. Нагадаємо платникам Вінниччини, що індивідуальну консультацією можна отримати, надіславши відповідний запит на адресу: Головне управління ДФС у Вінницькій області, Хмельницьке шосе,7, м. Вінниця, 21100.
 
Податкові перевірки: основні правила
 
ГУ ДФС у Вінницькій області інформує платників податків, що працівники фіскальної служби, проводячи перевірки, керуються законодавством України. Зокрема, нормами Податкового Кодексу України та Закону України від 05.04.2007 р № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Тож, для забезпечення контролю з боку фіскальної служби щодо здійснення діяльності суб‘єктами господарювання передбачено проведення планових та позапланових перевірок. Планові перевірки проводяться за планом, який затверджується на календарний рік та оприлюднюється на веб-сайті ДФС (з графіками перевірок на 2018 рік можна ознайомитися тут: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/320874.html). Щодо позапланових перевірок, то вони проводяться за наявності ряду підстав. Зокрема, подання самим суб‘єктом господарювання заяви на проведення перевірки; виявлення і підтвердження факту недостовірності даних у звітних документах; перевірка виконання приписів щодо усунення раніше виявлених порушень; неподання звітності; звернення фізичної особи щодо порушення його прав та інше. При цьому перевіряючі мають пред‘явити службове посвідчення та направлення на перевірку. Якщо суб‘єкт господарювання не погоджується із висновками контролюючого органу, має право оскаржити рішення перевіряючих як в адміністративному, так і в судовому порядку.   Додатково повідомляємо, що у 2017 році в судовому розгляді перебувало 182 справи. Із них, на користь платників прийнято 56 рішень (що становить 30%).
 
Перевіряють тих, хто включений до плану-графіка
 
Здійснюючи господарську діяльність, слід чітко дотримуватися законодавчих вимог. Саме це стане запорукою того, що ваше підприємство не потрапить до графіка проведення документальних планових перевірок платників податків. Адже формування плану-графіка проведення таких перевірок відбувається на підставі різнобічного аналізу. Серед критеріїв, які слугують підставою для здійснення перевірки є, приміром, наявність відносин з контрагентами, які знаходяться в розшуку, ліквідовані, або визнані банкрутами, якщо сума таких операцій перевищує 5 млн.грн. чи перевищує 5 відсотків загального обсягу постачання (але не менше 100 тис. грн.). Звісно це не єдиний критерій, за яким проводиться відбір суб‘єктів господарювання для проведення планових документальних перевірок.  Вичерпний перелік таких критеріїв міститься в наказі Міністерства фінансів України від 02.06.2015 №524 (зі змінами та доповненнями). А ознайомитись із планом-графіком проведення документальних планових перевірок платників податків можна на сайті ДФС України (http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/320874.html). Довідково Протягом 2017 року підрозділами аудиту Головного управління ДФС у Вінницькій області проведено 156 планових перевірок юридичних осіб.  До Зведеного бюджету за результатами контрольно-перевірочної роботи в 2017 році надійшло 40,3 млн грн. 
Всі новини