Усиновлення – особлива дорога батьківства

Нехай людські любов і шана
Осилять всі шляхи круті,
Бо в дітях ми себе лишаєм,
Себе продовжуєм в житті.
В.Крищенко 
 
Останній день першого місяця осені,   30 вересня   є подвійно святковим. Саме цього  дня в Україні православні християни   вшановують святих Віру, Надію, Любов та матір їх Софію. Враховуючи суспільну значущість усиновлення  в  забезпеченні права  кожної  дитини  на виховання в сім'ї,  з метою підтримки та розвитку національного усиновлення,  Указом Президента України  від 27 листопада 2008 року № 1088/2008 встановлено  відзначати щорічно День  усиновлення  30 вересня. 
Співпадання цих свят не є  випадковим, а  таким що  символізує найкращі людські почуття та моральні чесноти, які виявляють люди, приймаючи в родини дітей, які за різних життєвих обставин втратили свою сім'ю. 
Великою щирою любов'ю зігрівають вони дітлахів у своїх родинах, дають їм надію на щасливе дитинство та щасливе майбутнє, вселяють у зболені дитячі серця і душі  віру в життя, навчають бути самодостатніми, мудрими, впевненими у собі, виховують достойними  громадянами Української держави. 
День усиновлення–національне свято опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків - вихователів,  а також педагогів, лікарів, всіх тих, хто причетний до усиновлення та захисту прав дитини. 
Мета цього свята полягає у тому, щоб віддати належне тим родинам, які  прийняли дитину-сироту, та щоб надати статусу престижності цих сімей.
Сьогодні в таких родинах у Томашпільському районі зростають  14 усиновлених дітей, 14 дітей виховується в 6 прийомних сім’ях,  13 дітей влаштовані на виховання та спільне проживання до дитячих будинків сімейного типу та 53 дітей влаштовані в родину опікуна, піклувальника.
Забезпечення права дітей на отримання якісної освіти, медичного обслуговування, захист житлових та майнових прав, залучення дітей до мережі соціально-культурних закладів - є основними напрямками соціально-гуманітарної сфери у нашому районі.
Усиновлення – одна з пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Щороку, з первинного обліку дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлюється, в середньому, по 1 дитині    громадянами України. 
У той же час, ще 6 дітей, вихідців району, які виховуються в інтернатних закладах очікують на влаштування в сім’ю.
Протягом 2018 року 1 подружня пара, мешканці району, усиновили 1 дитину, позбавлену батьківського піклування. 
Традиційно вважається, що усиновлення- це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення, але усиновлення-це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину,  яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування. Усиновлення може стати чудовою нагодою для створення великої дружньої і щасливої родини. Усиновити дитину-сироту означає проявити милосердя.
Доброта та любов- головне, що ми повинні дарувати нашим дітям,  адже діти це наша надія та наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам'ятати про свою відповідальність піклуватися про кожну дитину,  особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки.
В останні роки в районі  розширюється мережа прийомних сімей -  не менш пріоритетна форма сімейного виховання.  Прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу - це влаштування дітей у сім’ї громадян України на спільне проживання та виховання. Таке влаштування не передбачає виникнення родинних зв’язків, що настають у результаті усиновлення. У прийомну сім’ю можна взяти на виховання від 1 до 4 дітей, у дитячому будинку сімейного типу можуть виховуватись від 5 до 10 дітей.
Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий. Одні - усиновлять і виховають дитину, інші - допоможуть дитині знайти батьків, треті - нададуть фахову консультацію тим, хто хоче усиновити або тим, хто вже усиновив і стикнувся з проблемами. Головне, щоб ми всі намагалися допомогти кожній дитині вирости у любові та повазі.
У День усиновлення дякуємо всім: батькам – усиновителям, прийомним батькам, батькам – вихователям, опікунам, піклувальникам, які дарують дітям справжнє відчуття рідного дому й батьківську опіку. Спостерігаючи за їхнім життям, розуміємо, що всі вони здійснюють життєвий подвиг. 
Прийміть доземний уклін і найщиріші слова поваги всі, хто долучився до цієї шляхетної справи, хто зігрів маленькі серця теплом і ніжністю. Хай щедрість і милосердя ваших душ заради наших дітей примножується з кожним днем, а Віра, Надія і Любов ніколи не залишає ваші серця! 
Вітаємо тих донечок і синів, мрії яких збулися, які знайшли своїх батьків в усиновленні, в прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу. Цим діткам може бути і півроку, і два, і, навіть, вісімнадцять, але це завжди буде їх свято. 
Всіх небайдужих людей, які готові взяти дитину-сироту в сім’ю, здійснити її мрію, надати  тепло, любов, допомогти здобути якісну освіту та виховати гідною людиною, просимо звертатись за інформацією до  служби у справах дітей районної державної адміністрації, яка знаходиться за адресою: пл. Тараса Шевченка ,4,смт. Томашпіль, телефон  2-23-45.
 
Служба у справах дітей райдержадміністрації 
 
Всі новини