Відкрили пам'ятник Євграфу Сідалковському

Євграф Сідалковський - головний персонаж твору Олега Чорногуза "Аристократ" із Вапнярки". Сатиричний роман, який вийшов друком ще за радянських часів, одразу став бестселером, перевидавався 7 разів, а загальний наклад цієї книги склав майже мільйон примірників. Пам'ятник на вапнярському пероні спорудили за кошти меценатів: директора ПрАТ "Зернопродукт МХП" Володимира Онуки та директорів філій Володимира Романюка, Валерія Марченка, Віктора Бичкова, Олександра Баланова, а також народних депутатів Олега Ляшка, Миколи Катеринчука, Артема Глінського, приватних підприємців Миколи Кавуна та Василя Алексендрука. Встановлення відбулося за активного сприяння Вапнярського селищного голови Олександра Горенюка. Виготовив його відомий на Вінниччині скульптор Микола Крижанівський. 
У суботу відбулося урочисте відкриття пам'ятника, на яке завітали голова райдерж-адміністрації Олександр Закорченний, заступник голови районної ради Лариса Нароган, автор роману Олег Чорногуз і його колеги, скульптор Микола Крижанівський, а також і ті, за чиї кошти здійснювалося виготовлення та встановлення пам'ятника, жителі й гості селища.
"Це найкраща рецензія на мій твір. Я вдячний Миколі Крижанівському, який виготовив пам'ятник Сідалковському - аристократу із Вапнярки. Мені приємно, що знайшлися щирі люди, директори агрохолдингів, які допомогли втілити цей задум у життя. Їхні імена на знак подяки викарбувані на камені, - зазначив Олег Чорногуз на урочистому відкритті. - Дай, Боже, щоб ми ставили тільки пам'ятники сміху (бо ще древні казали, що "світ уцілів, бо сміятись умів"), замість того щоб ставити їх на цвинтарях нашим молодим хлопцям, які гинуть сьогодні. Треба утверджуватись, не зважаючи ні на що. Можуть бути різні відтінки цього сприймання, але ж без сміху ми не вижи-вемо".
 
РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
Всі новини