В с.Високе пройшли щорічні загальні збори громадян

Незважаючи на закінчення робочого тижня та післяобідню пору, височани традиційно зібрались у місцевому будинку культури на щорічні загальні збори громадян за місцем проживання, аби заслухати звіт сільського голови Миколи Григоренка про підсумки 2017 року та плани на майбутнє, поділитися своїми думками та ідеями, поспілкуватися із земляком - народним депутатом України Іваном Споришем. Також у Високе завітали перший заступник голови райдерж-адміністрації Віктор Ставнійчук, головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Віктор Затирка, інженер з охорони праці Томашпільського райавтодору Анатолій Телятник, начальник районного відділення поліції Ярослав Марченко. 
Розпочинаючи зібрання, очільник громади висловив щиру вдячність односельчанам, які захищають східні рубежі нашої держави, та їхнім сім'ям, що з нетерпінням чекають на повернення рідних. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять померлих сільчан, героїв Небесної Сотні, загиблих учасників АТО та мирних жителів Сходу. 
За інформацією Миколи Григоренка, торік було укладено договори оренди з ПСП "Перемога" на суму 276 тис. грн., СТ "Жовтневе" - 7720 грн., ФОП Артемов С.М. - 21 тис. грн., ПП Аветисян А.А. - 16800 грн. По всіх договорах заборгованості немає. 
Виступаючи перед присутніми, сільський голова, зокрема, ознайомив усіх з роботою місцевої школи, зазначивши, що в навчальному закладі здобувають знання 130 учнів. Усі діти на 100 % забезпечені харчуванням, кошти на яке виділяє ПСП "Перемога" (у 2017 р. було залучено майже 90 тис. грн.). Для забезпечення комфортного перебування учнів у школі за рахунок сільської ради було закуплено дві лавочки та поновлено шкільну роздягальню на суму 16 тис. грн. А за рахунок спонсорської допомоги ПСП «Перемога» (близько 80 тис. грн.), вчителів та  батьків здійснено якісну підготовку школи до нового навчального року. Зокрема, повністю оновлено сходи, проведено очищення системи опалення, замінено одинадцять вікон у коридорах. Школу переведено на альтернативний вид палива. Крім того, улітку працював оздоровчий табір "Веселка", кошти на оздоровлення виділило ПСП "Перемога" у сумі близько 80 тис. грн. 
Також у селі функціонує дитячий садочок, який відвідує 34 дитини. Улітку тут було здійснено поточний ремонт приміщень на суму 44 100 грн. Замінено на металопластикові 10 міжкімнатних дверей та 2 - зовнішніх, пошпакльовано стіни на кухні та поклеєно шпалери в ігровій кімнаті. Всього на ремонт дитячого садка було освоєно 80 тис. грн, включаючи килимове покриття та лінолеум. Від батьків до-шкільному закладу було подаровано магнітну дошку. А завдяки керівництву ПСП "Перемога" малеча на новий рік ще й отримала подарунки. 
Болючим та відкритим для височан залишається питання будівництва сільського будинку культури. З 2008 року було написано не один проект, аби залучити необхідні кошти, але, крім розгляду конкурсної комісії, далі справа не рушила. Є й необхідна проектно-кошторисна документація, яку вже довелося коригувати. "Проте ми не втрачаємо оптимізму й надії на те, що клуб у Високому невдовзі буде. Мільйон гривень на спецрахунку сільської ради є, залишається ще "відшукати" 15-20 млн. грн.", - за-значив Микола Григоренко. 
Що ж до благоустрою, то тут також усі докладають зусиль. Проте зафіксовано й поодинокі випадки вивезення сміття за межі сміттєзвалища, спалювання непотребу та решток. Минулого року було за-проваджено безкоштовне вивезення сміття від домоволодінь, однак, за словами сільського голови, "...окремі жителі вважають, що головне - виставити сміття за ворота, а далі вже не їхня справа". Зважаючи на це, очільник громади закликав односельчан до взаємовиручки.  
Спільними силами займалися в селі і ремонтом вуличного покритття. Провели ямковий ремонт вулиць Шевченка, Заболотного, на що використали більше 100 т щебеневої суміші (усі витрати пов'язані з ремонтом за рахунок ПСП "Перемога"). За кошти бюджету сільської ради в сумі 20 тис. грн. було здійснено ямковий ремонт вулиці Маринюка та частково Шевченка. Протягом минулого року енергетиками ПСП "Перемога" проводилися роботи із заміни енергозберігаючих ламп вуличного освітлення. До того ж було побілено бордюр, прибрано придорожні смуги, кладовище, очищено ставок. У минулому році за кошти ПСП "Перемога" придбано 20 сміттєвих баків, а за кошти сільської ради встановлено 5 лавок. Крім того, за проханням батьків було закуплено дитячий ігровий майданчик, який встановлено біля контори. Микола Григоренко також подякував жителям села, які вже цьогоріч долучилися до прибирання тротуару та доріг від снігу. 
Поділився очільник громади з односельчанами й успіхами місцевих спортсменів: волейболістів, гравців футбольної команди "Сатурн". 
Подякував височанам за небайдужість та громадську активність і перший заступник голови райдерж-адміністрації Віктор Ставнійчук. Виступаючи перед присутніми, він, зокрема, проінформував сільчан про реформи, які відбуваються на нинішній день. А детальніше про реформування у галузі медицини розповів головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Віктор Затирка. 
У своєму виступі народний депутат України Іван Спориш акцентував увагу на питанні приєднання Високого до Вапнярської об'єднаної територіальної громади, яке обговорювалося ще минулого року: "Враховуючи певну неактивність з боку владного органу Вапнярки у плані реалізації цієї пропозиції, схиляюся до думки, що в даному випадку нам поки що не варто поспішати з приєднанням. Урешті-решт, рано чи пізно процес об'єднання територіальних громад усе одно завершиться, і це питання автоматично буде вирішено", - зазначив народний обранець. 
Прозвітували перед сільчанами про свою діяльність у минулому році депутат районної ради Наталя Замощенко та дільничний інспектор поліції Сергій Ткач. 
Далі, як передбачалось порядком денним зборів, були запитання від місцевих жителів. Серед найболючіших - реконструкція вуличного освітлення, поточний ремонт доріг, заміна електролампочок, продовження будівництва тротуару по селу, питання водопостачання тощо. 
 
 
РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
Всі новини