Легалізації заробітної плати - належну увагу

Питання виплати офіційної заробітної плати сьогодні є дуже актуальним. Окремі підприємства (особливо, це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це вигідно роботодавцю і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники таких підприємств, ні їх працівники не замислюються над тими наслідками, які можуть виникнути.
Небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо, в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати.
Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці і зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов’язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати. Крім того, у разі виникнення потреби у придбанні, будівництві чи ремонту житла, навчання або лікування, громадянам, що отримують зарплату «в конверті», буде вкрай важко отримати кредити потрібного розміру.
У разі вивільнення у випадку скорочення чисельності або штату працівників, або ж при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат і оплати лікарняного листа, або вони розраховуватимуться тільки з офіційної, малої заробітної плати.
Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що:
– вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці; 
– не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат), доплат за роботу в нічний час, за наднормативні роботи і роботу у святкові дні, а також індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу інфляції;
– не буде вихідної допомоги (середньомісячної зарплати) при звільненні працівника через скорочення штатів;
– не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника; 
– не буде права на відпустку, грошової компенсації за невикористану відпустку;
– не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
– при досягненні пенсійного віку не буде права на реальну трудову пенсію;
– не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);
– не буде права на охорону праці;
– не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;
– працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;
– відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у  призначенні різного виду допомог та субсидій;
– фахівця можуть звільнити у будь – який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу.
Отримати належний під час звільнення розрахунок, в переважній більшості випадків, вкрай складно. Факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.
Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат «в конвертах», майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.
Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами, періодичного медичного огляду.
 
Валентина КОЛЕСНІК
Завідувач сектору праці та соціально-трудових 
відносин управління праці та соціального захисту 
населення районної державної адміністрації  
 
Всі новини