Будьте обережні на льоду

За оперативною інформацією, кількість загиблих на водних об’єктах України в зимовий період  проявляється все більше і більше. Найбільша небезпека проламатися під лід  виникає у грудні, лютому та на початку березня. Звертаємо  увагу громадян на загострення цієї проблеми, та необхідність дотримання правил поведінки на льоду. 
Якщо ж все таки лід під вами проламався, розставте руки по краю льоду, щоб утриматися на поверхні і не піти під лід, і кличте на допомогу. Намагайтеся зберігати спокій, не борсайтеся у воді. Намагайтеся не обламувати лід, без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми і по черзі витягуючи ноги. Головне – пристосувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори. Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги , лягайте на лід ланцюгом і рухайтеся до місця пролому. Дійте рішуче і швидко – постраждалий швидко мерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його до низу.
Подавши потерпілому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони. Потім укрийте його і як найшвидше доставити його в тепле місце, розітріть, переодягніть, напоїть чаєм.
В зв’язку з цим, Томашпільський районний сектор ГУ ДСНС України у Вінницькій області звертається до всіх  громадян з проханням не виходити на тонкий лід для збереження  Вашого життя та здоров’я. Пам’ятайте, що лише Ваша обережність та відповідальність  допоможе вам уникнути біди.
 
 
Начальник  групи організації запобігання НС та заходів ЦЗ
28-ДПРЧ (смт. Томашпіль Томашпільського району)
ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області
старший лейтенант служби  цивільного захисту
Максим Мельник
 
Всі новини