Контроль за цільовим використанням коштів

найважливішим з них є народження дитини. Маленьке диво, приносить в вашу буденність велику відповідальність, бо саме батьки є найважливішими для малечі, вони дбають про свою крихітку, створюють комфортні умови для розвитку дитини, забезпечують її всім необхідним. Держава зі своєї сторони, гарантує виплату допомоги при народженні дитини, батькам потрібно лише звернутися до відповідного управління і оформити допомогу. Після чого на потреби малечі надходитимуть кошти. Так, саме потреби новонародженої дитини є основним на, що витрачатимуть отримані кошти батьки. Перевіряють цільове використання допомоги при народженні дитини ЦСССДМ.
    Томашпільський РЦСССДМ проводить роботу з сім’ями, які отримують державну соціальну допомогу при народженні дитини. Фахівцями із соціальної роботи складається акт перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини, де вказуються умови, які створені для виховання та розвитку дитини, перевіряється наявність у дитини харчування та одягу відповідно до віку та сезону, наявність засобів гігієни, ліжка тощо. Працівники РЦСССДМ відвідуючи сім’ї в переважній більшості, не виявляють фактів нецільового використання коштів. Та є випадки, коли батьки ведуть асоціальний спосіб життя, мають шкідливі звички, не забезпечують дитину всім необхідним. Тому сім’я ставиться на облік, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, з нею проводиться відповідна соціальна робота фахівцями центру. В ході здійснення обстеження спеціалісти центру надають соціальні послуги, а також консультації, проводять бесіди з батьками.
    Контроль за цільовим використанням коштів державних допомог дає можливість на ранньому етапі виявити сім’ї, які потребують контролю та допомоги зі сторони суб’єктів соціальної роботи. В разі встановлення фактів нецільового використання коштів виплата державної соціальної допомоги припиняється. Виплата допомоги припиняється вразі: позбавлення отримувача допомоги батьківських прав, відмови отримувача допомоги від виховання дитини, нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини, відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав, тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю, перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду, смерті дитини, смерті отримувача допомоги, виникнення інших обставин.
    Для тих хто стане батьками в 2017 році законодавці хочуть збільшити виплати при народженні дитини, і прив’язати суму цих виплат до прожиткового мінімуму в Україні. Законопроект № 5709 «Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу сім’ям з дітьми» пропонує нові виплати при народженні дитини які передбачаються в такому розмірі:
-виплата на першу дитину – 52 прожиткових мінімуми (з 01.01.2017 – 70460 грн.);
-виплата на другу дитину – 70 прожиткових мінімумів (з 01.01.2017 – 94850 грн.);
-виплата на третю і кожну наступну дитину – 120 прожиткових мінімумів (з 01.01.2017 – 162600 грн.).
    Перша одноразова виплата складе: на першу дитину – 15 прожиткових мінімумів; на другу дитину – 25 прожиткових мінімумів; на третю і кожну наступну дитину – 40 прожиткових мінімумів. Друга частина виплат буде нараховуватися рівними частинами протягом наступних 36 місяців, в порядку, встановленому Кабміном. Розмір щомісячних виплат повинен бути не нижче прожиткового мінімуму. Зміни торкнуться і умов призначення виплати при народженні дитини. У 2017 році кошти на дитину виплачуватимуть, навіть якщо мама вийшла на роботу на повний день. У цьому випадку виплати буде отримувати людина, яка взяла на себе догляд за дитиною: батько, бабуся, дідусь, чи інший родич. Якщо мама працює неповний день, або вчиться заочно, допомога буде нараховуватися на неї. Збільшення виплат сприятливо впливатиме на демографічну ситуацію в країні. Держава надаючи допомогу, контролює її, щоб маленькі українці були забезпечені всім необхідним для комфортного зростання та повноцінного розвитку. Тож майбутні батьки коли у вас з’явиться малюк створіть для нього затишок, подаруйте йому все своє тепло, любов та ласку лише в поєднанні вищеперерахованого з маленьких дітей виростуть великі люди.
 
 
Фахівець із соціальної роботи                  Н.В.Іванова
Всі новини