Крижопільське управління ГУ ДФС у Вінницькій області інформує:

Операція «Урожай-2019»: у тренді легалізація найманої праці
Наразі триває операція «Урожай-2019», мета якої: забезпечення повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та громадянами, які є власниками земельних ділянок та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу. Особливий акцент працівники Крижопільського управління ГУ ДФС у Вінницькій області роблять на упередженні схем ухилення від оподаткування, виявленні й реєстрації неоформлених найманих працівників та легалізації їх заробітної плати. Тому, податкова служба нагадує сільгоспвиробникам та фермерам, що найманий працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та подання повідомлення до територіальних органів ДФС.
На даному етапі операція «Урожай-2019» у самому розпалі і вже є певні результати. Так, на сьогодні проведено роботу з  40 юридичними особами, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства. В результаті цими аграріями добровільно оформлено 23 найманих працівників та 14 підвищено заробітну плату. За рахунок їх добровільного оформлення легалізовано 123,9 тис. грн. доходу, при цьому бюджет отримав податку на доходи фізичних осіб 22,3 тис. грн. та єдиного соціального внеску 27,3 тис. грн. За рахунок проведених заходів по відпрацюванню фізичних осіб громадян, які обробляють землю і надають послуги з обробітку земель з метою отримання доходів, також, проведено 10 обстежень, в результаті цього подан  43 податкові декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік. Сума нарахувань складає по ПДФО майже 35 тис. гривень  та  3 тис.гривень військового збору. 
Робота в даному напрямку продовжується. Фахівці фіскальної служби і надалі триматимуть на особливому контролі дотримання норм податкового та трудового законодавства аграріями. Нагадуємо, що порушення податкової дисципліни тягне за собою накладення штрафів. Платники податків несуть відповідальність, передбачену нормами Податкового Кодексу, зокрема, у разі подання податкової декларації з порушенням граничних термінів або неподання податкової декларації, застосовується штрафна санкція, передбачена пунктом 120.1 статті 120 ПКУ (накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання) та адміністративна відповідальність штрафна санкція, передбачена ч.1 ст.164-1 КУпАП, в т.ч. за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання тягне за собою накладення штрафу від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої. Доходи, отримані громадянами від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена самостійно на земельних ділянках, сукупний розмір яких перевищує 2 га, оподатковуються та підлягають декларуванню. А також підлягають декларуванню доходи громадян, отриманні в результатті надання послуг з обробітку землі, надані іншим особам.   Тож, закликаю громадян, які отримали доходи, що підлягають декларуванню, в т.ч. громадян-одноосібників, подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки до бюджету в повному обсязі.
 
Начальник Крижопільського управління  ГУ ДФС  у Вінницькій області 
Л. Сузанська
 
 
Всі новини