Офіційна делегація Вінницької області з робочим візитом перебуває у Сьвєнтокшиському воєводстві

 
Протягом 17-20 вересня 2017 року делегація Вінницької області на чолі з директором Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Volodymyr Merezhko та у складі заступника генерального директора ТОВ «Barlinek Invest» Володимира Шевчука, керівників районних відділів та управлінь економіки області і працівників Департаменту з офіційним візитом перебувають у Сьвєнтокшиському воєводстві Республіки Польща.
Навчальний візит має на меті перейняття практичного досвіду щодо реформи децентралізації та розвитку економіки регіону, залучення коштів ЄС, імплементації комплексних проектів з іноземними інвестиціями, а також обговорення спільних майбутніх українсько-польських проектів, що сприятиме розвитку міжрегіонального та міжнародного співробітництва між Сьвєнтокшиським воєводством Республіки Польща та Вінницькою областю.
18 вересня в приміщенні Маршалківської управи делегація зустрілась з Віце-маршалком Сьвєнтокшиського воєводства Яном Мачков’яком, заступником директора Департаменту промоції, освіти, культури та туризму Евою Капел-Шньовською та директором Департаменту регіонального розвитку Гжегошем Оравіцем.
Віце-маршалек привітав гостей на польській землі та подякував за організацію та проведення V Міжнародного інвестиційного форуму «Вінниччина – бізнес в центрі України», а також за можливість безпосередньо виступити модератором дискусійної панелі «Сьвєнтокшиське воєводство (Республіка Польща) та Вінниччина (Україна) – горизонти можливостей». Пан Мачков’як підкреслив, що захід було організовано на найвищому професійному рівні, та висловив сподівання, що позитивні результати форуму не змусять на себе довго чекати.
«Польща є країною-членом Європейського Союзу. Ми отримали досить великий обсяг допомоги від різних країн Європи, і на даний момент Польща є бенефіціаром різноманітних грантових програм ЄС. Важливу роль у розвитку нашої країни відграли перш за все експерти ЄС, а також міжнародний досвід, який ми отримали. Польща знаходиться на такому етапі свого економічного розвитку та розвитку місцевого самоврядування, коли ми повинні ділитись своїм досвідом з іншими країнами, в тому числі з вами», - підкреслив Віце-маршалек.
Володимир Мережко, в свою чергу, висловив подяку керівництву Сьвєнтокшиського воєводства за організацію навчального візиту:
«Для нас такий візит надзвичайно корисний, оскільки нам дуже цікаво, як були реалізовані реформа децентралізації та адміністративно-територіальна реформа у Польщі. Крім того, ви є лідерами по залученню та освоєнню коштів ЄС. Наступного року наші регіони відзначатимуть 60-річчя співпраці. І ця співпраця є не тільки на папері: школи, інститути, заклади культури, лікарні взаємодіють та обмінюються досвідом. Я впевнений, даний візит принесе користь членам делегації і вони зможуть на місцях реалізовувати те, що побачать тут. Вінницька область завжди відкрита для співпраці, оскілька мова йде вже не просто про робочі контакти, а про дружні зв’язки». 
Також очільник Департаменту висловив велику подяку від імені голови облдержадміністрації Валерія Коровія, оскільки вже три роки поспіль для дітей загиблих та постраждалих в зоні АТО з Вінниччини організовуються оздоровчі та екскурсійні візити до Сьвєнтокшиського воєводства за рахунок приймаючої сторони.
По завершенню офіційної частини, заступник директора Департаменту промоції, освіти, культури та туризму Ева Капел-Шньовська розповіла присутнім про види самоврядування у Польщі, докладніше зупинившись на територіальному самоврядуванні та його трьох рівнях: воєводства, повіти та гміни. Пані Ева розповіла про впровадження адміністративно-територіальної реформи у 1999 році, під час якої відбулось укрупнення воєводств з 49 до 16. В результаті реформ утворились повіти, яких раніше не було. Посадовиця також докладно зупинилась на структурі самоврядування Сьвєнтокшиського воєводства. Зокрема, значним поштовхом для розвитку всіх рівнів місцевого самоврядування стало фінансування за рахунок коштів ЄС, які отримала Польща після 2004 року, відколи стала країною-членом ЄС. 
Директор Департаменту регіонального розвитку Сьвєнтокшиського воєводства Джекож Оравіц розповів про роль регіональної політики в сфері економіки. Зокрема, очільник Департаменту докладніше презентував структуру економіки у територіальному розрізі та охарактеризував домінуючі галузі в структурі регіональної економіки: металопрокатна промисловість, будівництво, сучасне сільське господарство та харчова промисловість та оздоровчий туризм. Спікер також зупинився на розподілі коштів ЄС: за період з 2004 по 2017 роки Сьвєнтокшиське воєводство отримало 1,4 млдр євро дотацій ЄС. Результатом такої фінансової допомоги стало підвищення ВВП на 50% та суттєве зменшення безробіття: з 17,7% в 2006 році, до 12,5% в 2015 році.
Жваву дискусію серед присутніх викликали питання балансу самодостатності та дотаційності гмін. 
Надзвичайне захоплення у членів делегації викликав візит до парку Sabat Kraino, який було створено за рахунок за співфінансування Європейського Союзу.
Не менш цікавим став візит делегації до гміни Беліни Келецького повіту Сьвєнтокшиського воєводства, де були презентовані проекти, реалізовані за рахунок коштів Європейського Союзу. Вуйт гміни показав усім присутнім пожежну частину, обладнану новітньою технікою, призначену для ліквідації аварійних ситуацій. Також, члени делегації побували в історичному комплексі Циув-Орловини, створеному у вигляді середньовічного міста, що охороняється державою.
 
 
 
Всі новини