Податківці посилено шукатимуть неоформлених працівників

Податківці посилено шукатимуть неоформлених працівників
 
Кабінет Міністрів України доручив органам виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування провести комплексні заходи спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. Розпочнуться вони за тиждень. Тож, з 5 жовтня органи фіскальної служби, Держпраці, Пенсійного фонду, Нацполіції розпочнуть комплексні перевірки з метою виявлення неоформлених працівників. Про проведену роботу щомісяця звітуватимуть перед Кабміном. А поки що розгорнуто широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.
Окрім цього, Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади доручено переглянути власні нормативно-правові акти щодо трудового законодавства та внести до них певні зміни. Тож контроль за оформленням трудових відносин з найманими працівниками буде суттєво посилено.
 
Легалізація заробітної плати:відповідальність за порушення законодавства
 
Роботодавець повідомляє органи Державної фіскальної служби про кожного працівника до початку роботи працівника. Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.
Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника ЄСВ  до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів: - засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;-  на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.
Повідомлення про прийняття працівника на роботу  подається відповідно до Постанови КМУ № 413 вiд 17.06.2015.  Державний нагляд та контроль за додержанням трудового законодавства роботодавцями здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (Державна служба України з питань праці), у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ст. 259 КЗпП).
Роботодавці (юридичні та фізичні особи -підприємці), винні у порушенні трудового законодавства, несуть відповідальність у вигляді штрафів. Розміри таких штрафів залежать від величини мінімальної заробітної плати на момент виявлення відповідного порушення.  Так, за порушення у вигляді: 1) Фактичногодопускупрацівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), 2)Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, 3)Виплатузарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків, розмір штрафу 30 МЗП (за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення), на сьогодні - 111 690 грн;  4)Порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі, 5)Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці- 3 МЗП, або 11 169 грн; 6) Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» - 10 МЗП (за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення), або 37 230 грн;  7)Недопуск до проведення перевірки, пов’язаної із виявленням таких фактів:допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків- 100 МЗП(за кожен факт недопущення до проведення перевірки, або 372 300 грн; 8) Інші порушення вимог законодавства про працю- 1 МЗП, або 3 723 грн; 9) Недопуск до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні або ненадання необхідних для проведення перевірки документів- 3МЗП, або 11 169 грн.
 
Громадянам про легалізацію доходів
 
Інколи помилки, які ми робимо в молодості, досить болюче «б’ють» в зрілому віці. Тож коли при оформленні на роботу працедавець відмовляється офіційно вас працевлаштувати, ГУ ДФС у Вінницькій області рекомендує відмовитися від такої роботи та повідомити Управління Держпраці у Вінницькій області за телефоном 67-29-80.
Адже коли настає час виходу на пенсію, люди не розуміють, чому такі малі суми пенсійних виплат. При цьому забувають, що чесно і добросовісно працювали, не будучи офіційно працевлаштовані та отримували достойну зарплату в «конвертах». Слід пам’ятати, що на розмір пенсії впливає страховий стаж. Це той час, протягом якого щомісячно сплачувався страховий внесок в сумі не менший, ніж мінімальний страховий внесок. Його розмір залежить від розміру мінімальної заробітної плати.
У 2018 році розмір мінімального страхового внеску складає 819,06 грн (3723 грн. х 22%). Якщо розмір заробітної плати більший за розмір мінімальної заробітної плати, то сума єдиного внеску буде іншою. Приміром при заробітній платі 5000 грн. розмір єдиного соціального внеску складатиме 1100 грн. (22% від 5000 грн.). Дану суму має сплатити роботодавець за власні кошти. За умови виплати заробітної плати в «конверті», не сплачуються страхові внески, в результаті чого ні стаж роботи, ні зарплата не будуть враховані для обрахунку пенсії.
Шановні громадяни! Пам’ятайте, жодна гривня заробітної плати в «конверті» не впливатиме на подальший розмір пенсії. Про достойний розмір пенсійних виплат слід подбати змолоду, вчасно відмовившись від неофіційного працевлаштування.
 
Фіскальна служба Вінниччини вивела з «тіні» 3 тисячі громадян
 
„Завдяки заходам із детінізації доходів населення і як наслідок, збільшення надходжень військового збору, податку на доходи фізичних осіб і єдиного соціального внеску до бюджету та спецфондів, фахівцями фіскальної служби Вінницької області впродовж січня-серпня 2018 року, легалізовано та залучено до оподаткування майже 3 тисячі громадян”, – інформує начальник ГУ ДФС у Вінницькій області Руслан Осмоловський.
Зокрема, за словами посадовця, виявлено 1602 наймані особи, праця яких використовувалась суб’єктами господарювання (працедавцями) без документального оформлення трудових відносин та належного оподаткування. Після легалізації, тобто офіційного працевлаштування таких працівників, додаткові надходження 8 місяців звітного року, в частині податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що утримуються із зарплат, зросли на 3 млн 438,3 тис грн.
Крім того виявлено, залучено до державної реєстрації, у якості суб’єктів підприємницької діяльності, та до оподаткування 1370 громадян, які надавали різні послуги, без сплати податків. У результаті цього до бюджету надійшло ще 2 млн 319,8 тис грн.
Також, у тісній співпраці з органами місцевої влади реалізовувались заходи щодо підвищення рівня існуючих зарплат. Так протягом січня-серпня 2018 року на спільних засіданнях комісій заслухано посадових осіб 269 юридичних осіб та 179 підприємців, якими підвищено рівень заробітної плати.
Продовжувалась у звітному періоді індивідуальна роз’яснювальна робота з роботодавцями – співбесіди було проведено з посадовими особами 471 підприємства та 515 підприємцями. У підсумку такого спілкування зріс рівень зарплат, а бюджет додатково отримав 1 млн 185 тис грн податку на доходи фізичних осіб.
Серед іншого тривала робота з боржниками. На засіданнях робочих груп спільно з органами влади та при податкових інспекціях, заслухано 26 суб’єктів господарювання-боржників, які погасили заборгованість: із заробітних плат на більш ніж 5 млн грн, податку на доходи фізичних осіб – на 409,0 тис грн, єдиного внеску – на 4 млн 898,6 тис грн.
Поряд із цим, протягом січня – серпня 2018 року проведено 146 перевірок із дотримання суб’єктами господарювання діючого законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів. Донарахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб, пені та штрафних санкцій склали 25 млн 388,2 тис грн. Наразі до бюджету вже сплачено понад 6,6 млн грн .
Руслан Осмоловський додає, що легалізація праці громадян та підвищення рівня заробітної плати найманих працівників задля їхньої соціальної захищеності, а також збільшення надходжень до бюджетів податку на доходи фізичних осіб і єдиного соціального внеску, – серед пріоритетів діяльності органів ДФС Вінниччини.
 
Начальник  Крижопільського управління  ГУ ДФС у Вінницькій області   Л.С.Сузанська
 

 

Всі новини