Податкова інформує: порядок оподаткування доходів громадян-одноосібників

Порядок оподаткування доходів громадян-одноосібників
Статтею 67 Конституції встановлено, що кожен громадянин зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом і щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. До таких доходів відносяться: доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення; при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Наголошуємо, що  також, оподатковуються доходи одноосібників від продажу сільськогосподарської продукції, які самостійно обробляють свої паї або розмір їх земельних ділянок перевищує 2 га.
Відповідно до норм Податкового кодексу (п.п. 165.1.24 ст. 165) не оподатковуються доходи громадян від продажу власної сільськогосподарської продукції, що отримана безпосередньо цим громадянином при обробітку земельних ділянок, що відповідно до Земельного кодексу надані для садівництва, земель для ведення особистого господарства в межах 2 га, або з присадибної ділянки. Якщо ж розмір земельної ділянки перевищує 2 гектари або громадянин отримав земельний пай, що обробляє особисто, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
Декларування доходів фізичних осіб за 2017 рік пов’язано з виконанням платниками податку вимог розділу IV Податкового кодексу України, згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи.
Відповідно  п.п. 47.1.2. п.47.1 статті 47 ПКУ відповідальність за складання податкової  звітності несуть фізичні особи-платники податків та їх законні чи уповноваженні представники у випадках, передбачених законом. Згідно п.179.1. статті 179 ПКУ фізичні особи зобов’язані подавати до контролюючого органу податкову  декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами  календарного року у строки, встановлені цим Кодексом для річного звітного податкового періоду. За підсумками року такі особи мають надати декларацію про отримані протягом року доходи до податкового органу за місцем свого проживання.
Могилів-Подільська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області звертає увагу, що для фізичних осіб встановлено граничні строки подання податкових декларацій про майновий стан і доходи, а саме відповідно  п.п.49.18.4. п.49.18 статті 49 ПКУ  для громадян які зобов’язані подати Декларації – до 1 травня року, що настає за звітним.
 Порушення податкової дисципліни тягне за собою накладення штрафів! Платники податків несуть відповідальність, передбачену нормами Податкового Кодексу, зокрема, у разі подання податкової декларації з порушенням граничних термінів або неподання податкової декларації, застосовується штрафна санкція, передбачена пунктом 120.1 статті 120 ПКУ (накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання) та адміністративна відповідальність штрафна санкція, передбачена ч.1 ст.164-1 КУпАП, в т.ч. за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання тягне за собою накладення штрафу від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої. 
Тому, за результатами 2017 року, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки в повному обсязі.
 
Всі новини