Розглянули питання щодо проходження військової служби

18 травня 2017 року в малому залі засідань районної державної адміністрації під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Віктора Ставнійчука та заступника обласного військового комісара, начальника відділення комплектування обласного військового комісаріату,  підполковника Дзигаленка М.Д. відбулась робоча зустріч. Участь у засіданні взяли відповідальні за ведення військового обліку  в сільських радах та сільські голови, керівники окремих служб району, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації.
 В ході засідання підполковник Дзигаленко М.Д. детально ознайомив присутніх зі змінами у законодавстві України щодо проходження військової служби. Зокрема зазначив про  указ Президента України  про призов у Національну гвардію в 2017 році №178. Згідно даного указу у серпні 2017 року на строкову військову службу в Національній гвардії України буде призвано придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу 
Згідно з п.1 указу, він виданий для часткової зміни статей 2 і 3 Указу від 24 лютого 2017 року №44 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, терміни проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2017 році".
Указом доручено Кабінету міністрів визначити чисельність громадян України, які підлягають призову в серпні 2017 року на строкову військову службу в Національну гвардію України, та обсяги видатків для проведення такого призову.
 
Повістки отримають хлопці до 27 років
За законодавством на службу призиваються юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію на добровільній основі. ЗСУ регулярно проводять приписну компанію у військкоматах, рішення про те, коли в поточному році буде призов на строкову службу, залежить від указу президента. При цьому в зону військових дій строковиків не відправлятимуть.
Для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, термін служби складе до 18 місяців. Для українців з вищою освітою магістра (спеціаліста), – до 12 місяців.
 
Кому дається відстрочка від служби:
Тим, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича.
Має дитину віком до трьох років
Самостійно виховує дитину (без матері)
Має двох і більше дітей
Має вагітну дружину або жінку-інваліда
Є сиротою
Має тимчасові проблеми зі здоров'ям
Якщо брат служить у цей же час в армії
Молодше 21 року і при цьому отримує освіту на денній формі
Вчителям (на весь період роботи за спеціальністю)
Медикам (на весь період роботи за спеціальністю)
Священикам (на весь період роботи за спеціальністю)
Поліцейським (на весь період роботи за спеціальністю)
Підозрюваним у кримінальних злочинах
 
Хто може отримати звільнення від призову в армію:
Непридатні за станом здоров'я
Молоді люди старше 27 років
 
Призов стосуватиметься чоловіків з військовим званням
Щорічно 9-10 тисяч українців отримують військове звання на військових кафедрах своїх університетів. Якщо раніше військова кафедра давала звільнення від строкової служби, на даний момент ситуацію планують кардинально змінити – призивати чоловіків віком до 43 років на півтора року в армію зі збереженням робочого місця.
 
Також згідно  Закону  "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби", військові, які підписали контракт і в особливий період не мали права звільнитися зі Збройних Сил, тепер зможуть повернутися додому.
 
За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі строком до трьох років. Якщо ж військовозобов'язаний не з'явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.
Як говориться в законі про військову службу, призовникам належить разова матеріальна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів (3200 гривень). 
Відповідно до закону, роботодавці зобов'язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку (ч. 4 ст. 34 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25.03. 1992 р. № 2232-XII).
 
 

 

Всі новини