Відбулася колегія районної державної адміністрації за участі голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія

19 лютого 2019 року за участі голови Вінницької обласної державної адміністрації  Валерія Коровія на спільному засіданні колегії Томашпільської райдержадміністрації та Ради регіонального розвитку району було обговорено підсумки соціально-економічного розвитку та культурного розвитку Томашпільського району за останні 5 років та окреслено основні завдання і перспективи розвитку  на 2019 рік.     
На початку засідання усі присутні в залі засідань переглянули фільм «Вінничина – 2018. Є що сказати!», по завершенні якого Валерій Коровій підкреслив, що цей відеоролик знімався в реальному часі воєнного стану.
В ході колегії  голова Томашпільської райдержадміністрації Олександр Закорченний  детально проаналізував виконання завдань, визначених Картою пріоритетів і цілей, розроблених на основі Стратегії та Програми соціально-економічного та культурного розвитку Томашпільського району, зупинився на основних показниках, які наочно відображають стан справ, проаналізував роботу всіх галузей господарства району та окреслив пріоритетні завдання на 2019 рік. 
 «Останні 5 років діяльність району була спрямована у трьох важливих напрямках: економічному розвитку  території району, покращенні стандартів життя населення та забезпеченні духовного та культурного розвитку жителів району. У 2018 році бюджет розвитку району склав 51 мільйон 506 тисяч гривень, що майже вдвічі більше  ніж  на початок децентралізації.  
За 5 років   в аграний сектор залучено 124 млн. грн.  Обсяг виробництва цукру за минулий рік склав 35, 2 тис. тонн, валовий збір зернових становив  2012 тис. тонн при середній врожайності 73 ц/г . Суттєвою допомогою розвитку аграрного сектора є реалізація урядових програм підтримки галузі тваринництва.  Протягом 2014-18 років відсоткова ставка розрахунку за оренду земельних паїв по Томашпільському    району поступово збільшувалася з 3 % до  8.5%.
2018 став роком перетворення первинної ланки медицини на більш якісні та професійні відносини між сімейним лікарем та пацієнтом. Мережа закладів первинної ланки нараховує 17 ФАПів, 6 амбулаторій та 1 МЦ ПМСД. Сума капітальних видатків за 5 років становить 1912, 2 тис. грн. Протягом 2014-2016 років в районному МЦ ПМСД утримувалось 203 штатних одиниці. У 2017 році було утворено МЦ ПМСД Вапнярської ОТГ та МЦ ПМСД Томашпільської ОТГ, в зв'язку з чим в районному МЦ ПМСД кількість штатних одиниць склала 133. У 2018  році кількість штатних одиниць було оптимізовано до 79, збережено структуру ФАПів та ФП  для забезпечення надання якісної медичної послуги  за умови співфінансування з місцевих бюджетів.
Сьогодні освіта району - 15 ЗНЗ, у яких навчається 1396 учнів. Загальний зведений бюджет освіти району за 5 останніх років становить 13 636 тис. грн  Ми системно та послідовно працюємо над реалізацією створення сучасного освітнього простору для дітей.   Рішенням 27 сесії Томашпільської районної ради 7 скликання від 21 червня 2018 року «Про створення комунальної установи «Інклюзивно – ресурсний центр» було створено Інклюзивно- ресурсний центр Томашпільської районної ради Вінницької області. На закупівлю обладнання для ІРЦ (комп'ютери, меблі, дидактичне обладнання) було виділено 180,7 тис. грн.  державної субвенції, які до кінця грудня 2018 року були використані у повному обсязі. 20 грудня 2018 року 33 сесією  7 скликання Томашпільської районної ради було вирішено передати в оперативне управління ІРЦ частину приміщень  КП «Томашпільська ЦРЛ»  загальною площею 54,53 кв.м. (4 кабінети), в яких планується проводити ремонтні роботи для забезпечення належного  функціонування діяльності ІРЦ. (Наразі виготовляється проектно-кошторисна документація, введення в експлуатацію заплановано до 01.07.2019 року).  
На території району впродовж багатьох років відбувається   фестиваль народної культури «Одвічна Русава», започаткований у с. Стіна у 2009 році, який періодично змінює свій статус:  районний, міжрайонний, двічі – обласний.  Відповідно щоразу змінюється тематика фестивалю, що дає змогу популяризувати народні ремесла, вшановувати людей праці, талановитих співвітчизників. Організаторами свята було прийнято рішення змінювати географію фестивалю та пройти по березі річки Русава, яка стала в основі назви заходу – «Одвічна Русава»,  фестиваль відбувся у с. Олександрівка, с. Велика Русава, в наступному році планується провести свято у маленькому селі Пеньківка...
Попереду  ще чимало проектів, що внесені до Перспективного плану розвитку територіальних громад району, які спільними зусиллями реалізовуються на  Томашпіллі в найближчі роки. Планується  реалізувати  9 проектів,  обсяг  інвестицій  складе 2 млрд 161,3 млн. грн., передбачається створення 217 робочих місць, орієнтовний обсяг надходжень до бюджету 2 млн. 520,5 тис.грн.», – проінформував голова Томашпільської  РДА Олександр Закорченний.
В обговоренні звіту взяв участь народний депутат України Іван Спориш, який відзначив, що за останні роки в районі справді зроблено чимало, і в країні в цілому. «Наша мета, як посадовців – не заважати, а допомагати. Перш за все дотаціями, прямими інвестиціями. Але разом з тим, потрібно викорінювати популізм. І однозначно саме ділом, а не словом підтримувати і сприяти курсу країни до європейської інтеграції. Роботи ще багато, тому потрібно об’єднати зусилля задля спільного світлого майбутнього». Також у своєму виступі нардеп торкнувся питань бюджетної децентралізації та законодавчих змін щодо створення УПЦ, зокрема і на території Томашпільського району. 
Коротко доповіли про зроблене у підпорядкованих їм громадах голова Томашпільскої ОТГ Валерій Немировський та голова Вапнярської ОТГ Олександр Горенюк.
Підсумовуючи роботу колегії, голова Вінницької обласної адміністрації Валерій Коровій розділив думку очільника Томашпілля Олександра Закорченного, що команда районної влади у своїй діяльності керувалась основним принципом – створити потужний фундамент росту в усіх галузях на наступні роки. Також Валерій Вікторович зазначив, що 2018 рік став одним із найкращих років розвитку країни і області з часів новітньої України. «Це був значимий, і разом з тим, непростий рік. Довелося відчути і пережити правовий режим воєнного стану. Україна була на межі фактичної війни із Росією, та завдяки вірним крокам, потрібній правильній роботі на місцях цього вдалося уникнути. Пишаюся тим, що за часів агресії, проклинань  з боку Росії, ми не загубили тієї людяності, працьовитості, таланту, яка притаманна українцям. Проте до цих усіх чеснот, потрібно докласти ще чимало. І перш за все – змінити свідомість нації. А для цього потрібен час». Також голова ОДА наголосив на існуючих проблемах сьогодення, зокрема демографічній, адже з кожним роком кількість дітей шкільного віку, профтехосвіти та студентів ВНЗ різко знижується. «Ми повинні задатися важливим питанням: коли цей від’ємний процес зупиниться. Ми повинні викорінювати застарілу систему освіти, тому і діє нині «Нова українська школа», але це справа не однорічна, а потрібно, як мінімум десятиліття щоб започатковане дало свій позитивний результат. В сфері охорони здоров’я теж постають нові виклики. Наразі з’явилися лише перші зерна, закладені рік-два тому, і проростають у позитивному напрямку. Це можна діагностувати, підсумовуючи результати впровадження реімбурсації по області, на реалізацію якої в минулому році виділено 22 млн. грн. За 2018 рік не виникло жодних проблем із впровадженням цієї медичної програми і не надійшло жодної скарги від пацієнтів. Тому закликаю вас, як громаду, подумати, і взяти курс в правильному напрямку. Перед нами постає великий виклик, і він – у вірному виборі кожного із нас, як громадянина, посадовця, патріота. Оптимістично дивлюся в завтрашній день, і раджу усім на місцях, усі рішення, зміни, виваження «пропускати через серце», - зазначив Валерій Коровій. Також голова ОДА подякував усім за плідну працю та побажав подальших успіхів, терпіння, миру і процвітання. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі новини